StoryEditor
Biznis"vlada ima veliku moć"

Linić zaprijetio: Ako se ne pokrenu investicije, inspekcije bi mogle početi zatvarati Inine benzinske postaje!

Piše PSD.
6. rujna 2012. - 17:04
Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić i ministar financija Slavko Linić ocijenili su danas da bi Uprava Ine trebala prestati tražiti alibi za neinvestiranje.

I drugi neuspješni predsjednici uprava tražili su opravdanje za svoje neuspjehe "u pticama selicama, šišmišima i građevinarima koji su u lošoj situaciji", rekao je Linić odgovarajući nakon sjednice Vlade na novinarske upite o lošijoj Ininoj realizaciji planiranih investicija, što Uprava opravdava tvrdnjom da Vlada nije ispunila pretpostavke za te investicije.

"Duboko sam razočaran, jer su pokazali da nemaju potrebnu kvalitetu i uspješnost. Nema opravdanja za neuspjehe", ustvrdio je Linić.

Upravi Ine poručio je da očekuje odgovore na pitanja kada će modernizirati rafinerije, kada će uložiti u naftna i plinska polja i kada će početi izvoziti plin i derivate iz Hrvatske, umjesto da ih uvoze, te na koja tržišta namjeravaju izvoziti.

"Nekada su dvije rafinerije u Hrvatskoj snabdjevale Sloveniju, Crnu Goru, BiH i Makedoniju. Zanima nas na koja će tržišta to ići i dok ne dobijemo takve odgovore smatrat ćemo da su neuspješni", kazao je Linić.

Ova je Vlada, za razliku od bivše, svu dobit ostavila Ini upravo za investicije, podsjetio je ministar financija.

Također je odbio tvrdnje da Vlada sa 44 posto udjela u vlasništvu nema bitan utjecaj u kompaniji ustvrdivši da je "moć Vlade ogromna, barem kad je u pitanju Ina".

Ina je vrlo problematična tvrtka kad se radi o odnosima s Vladom. Ovise o cijeni naftnih koncesija, o tome hoće li inspekcije početi raditi i zatvarati njihove benzinske postaje. Ina mora imati odgovorno rukovodstvo, jer umnogome ovisi o odlukama Vlade, naglasio je Linić.

I Čačić odbija optužbe da Vlada nije stvorila pretpostavke za Inine investicije.

"Ne trebaju mi suradnici koji traže alibije", kazao je.

On ne smatra da Uprava Ine ignorira Vladine želje, napominje kako je kompanija podigla plan investicija, ali i ocjenjuje kako nije realno očekivati da se taj plan i ostvari. "Po svemu sudeći, bit ćemo zadovoljni ako se ostvari 80 posto tog plana. Ima razloga za to, ali argumenti koje čitam u tisku nisu realni", kazao je Čačić.

Na pitanje o modernizaciji Ininih rafinerija, odgovorio je da su "sve mogli započeti, a nisu".

Ozbiljna tvrtka mora imati alternativne scenarije. Ako ove investicije ne idu dinamikom kojom trebaju, onda taj proračun ide u neke druge investicije, poručio je Čačić.

(JL) 

'Gospodarstvo nam je uništeno'

Za postizanje kreditnog rejtinga s predznakom 'A' nisu dovoljna ni dva mandata, izjavio je ministar financija Slavko Linić nakon današnje sjednice Vlade.

Linić je to rekao odgovarajući na novinarsko pitanje kada bi Hrvatska mogla dostići željeni kreditni rejting, budući da je premijer Zoran Milanović jučer izjavio da želi da, kad dođe vrijeme da napuste Vladu, to bude u dobrim okolnostima i da Hrvatska ima viši rejting, s predznakom 'A'.

Linić je ocijenio da je za to potrebno „konsolidirati uništeno gospodarstvo, koje je tri krizne godine provelo bez mjera Vlade“ i podići njegovu konkurentnost, dostići prosječnu europsku stopu rasta BDP-a, početi vraćati kredite i riješiti tranzicijske probleme.

„Prevelik je broj umirovljenika u odnosu na broj zaposlenih i zato treba značajno podići broj zaposlenih“, rekao je Linić, te zaključio da „ni dva mandata nisu dovoljna za takvo što“.

H

Izdvojeno

08. kolovoz 2020 05:31