StoryEditor
Biznis29. i 30. travnja

Konferencija 'Tourism and Technology' u Splitu: 'Danas je sve digitalno i ne postoji turizam bez IT-a. Gosti koji sami dolaze i kucaju na vrata su prošlost'

Piše Ana Franić
24. travnja 2019. - 15:51

Drugu godinu zaredom, u hotelu "Radisson Blu" će se 29. i 30. travnja održati dvodnevna konferencija "Tourism and Technology Split powered by ICT županija" (TNT), koja je potpuno orijentirana najnovijim tehnologijama i digitalnim trendovima u turizmu.

Expedia i Booking samo su neke od tvrtki koje će primjerima iz vlastite prakse pokazati kako najbolje iskoristiti potencijal novih tehnologija.

– Konferencija je pokrenuta s namjerom da pridonese većoj efikasnosti turističkog sektora, upozna turističke djelatnike s najnovijim tehnologijama i trendovima te usmjeri njihovo poslovanje uzlaznom putanjom.

Naš cilj mora biti razvoj i unaprjeđenje poslovanja u turizmu, tehnologija je tu, ona postoji, a na nama je da je što bolje iskoristimo – objašnjava 29-godišnji Mario Ćubelić, direktor tvrtke "TravelCode", ujedno i organizator konferencije, čiji je generalni sponzor Splitsko-dalmatinska županija putem projekta ICT županija i Odjela za turizam i pomorstvo.

Inspiraciju za pokretanje konferencije Mario je dobio nakon pokretanja vlastite tvrtke i stvaranja vlastita proizvoda "Cezar.hr" na području novih tehnologija u turizmu te sudjelovanja na sličnoj konferenciji u Londonu.

Njegova ideja je da IT sektor prepozna što treba turističkom sektoru, a turistički da spozna mogućnosti i rješenja koja postoje.

– Hrvatska ima idealnu situaciju – s jedne strane mnoštvo turističkih agencija, hotela i privatnih iznajmljivača, dok, s druge, naša IT industrija raste iz dana u dan. Prije je bila olovka i papir, a danas je sve digitalno i ne postoji turizam bez IT-a. Gosti koji sami dolaze i kucaju na vrata su prošlost, a ulaganje u digitalni svijet je nužno za opstanak i razvoj – kazuje Ćubelić, ističući kako je nužno stvoriti komunikaciju između ta dva sektora.

Ulaz na konferenciju je besplatan, ali je obvezna online registracija preko internetske stranice www.tnt-split.com. Naš sugovornik ističe kako je tržište željno konferencija ovakvog tipa, što najbolje pokazuju i brojke. Prošle godine zabilježili su oko 350 sudionika, a ove godine očekuju više od 600 posjetitelja tijekom dva dana.

– Zajedničkim snagama može se puno toga napraviti. Kada govorimo o turizmu i tehnologijama, u odnosu na druge europske zemlje, Hrvatska je tek na početku i trebamo još puno toga naučiti, ali, na našu sreću, tržište je ispred nosa i samo trebamo odlučiti što nam treba – napominje i dodaje kako će se u dva dana održati 12 predavanja te nekoliko panela, a na konferenciji će sudjelovati više od 30 izlagača, predavača i tvrtki.

– Svi posjetitelji će na licu mjesta imati priliku čuti primjere iz prakse, ali i stvoriti nove kontakte kako bi unaprijedili svoje poslovanje i došli do rješenja problema – najavljuje Ćubelić i naglašava kako konferencija može postati jedan od pokretača turizma u predsezoni i posezoni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 12:54