Biznismuke  domaćih proizvođača cipela

‘Kinezi’ iz Borova matiraju obućare

Piše Joomla\CMS\User\User
21. ožujak 2008. - 21:21

                                         Nikša Stipaničev / CROPIX
Hrvatska godišnje uvozi oko 12 milijuna pari obuće, uglavnom iz Kine, a iz domaće proizvodnje na tržište dolazi oko šest milijuna pari. Iz sektorskog udruženja HGK najavljuju još drastičniji omjer u korist uvoza.

- Obućari i tekstilci ostvaruju oko 1,2 milijarde dolara bruto izvoza, više od brodogradnje. No, državi su brodogradilišta i dalje strateška grana - žali se Mario Lešina, direktor varaždinskog Midala i čelnik HGK-ova udruženja kožarsko-prerađivačke industrije.

Pogubnom trendu pridonosi i državna tvrtka “Borovo”, čiji maloprodajni lanac, najjači u državi, oko 80 posto prometa, prema neslužbenim podacima, ostvaruje na uvoznoj kineskoj i vijetnamskoj obući. To je stvar golog preživljavanja, naglašavaju u vukovarskoj tvrtki koja ima 107 prodavaonica u Hrvatskoj.

Ta bi se priča posve uklapala u globalne trendove da “Borovo” nema i vlastitu proizvodnju obuće, što doznajemo, samo osam posto godišnje proizvodnje plasira u trgovačku mrežu vlastite tvrtke! Kako je to moguće?

- Riječ je o količinskom plasmanu koji sezonski varira od osam do 12 posto - potvrđuje Antun Oklopčić, direktor poduzeća “Borovo-kožna obuća”, koje godišnje proizvede oko 250.000 pari.

No, Mirko Ćavara, glavni direktor “Borova”, opovrgava da je riječ o tako malom postotku zastupljenosti njihove obuće u poduzeću “Borovo-trgovačka mreža” i kaže da je taj udjel iznosi oko 30 posto godišnje.

Robert Mihaljević / EPEHA

#MARIOLEšINA#ANTUNOKLOPčIć#MIRKOćAVAR#BOROVO