StoryEditor
Biznispoziv ministarstvima

Jedan trgovački lanac uvodi neradnu nedjelju, hoće li se i drugi povesti za njima? Hrg: I oni koji u Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj tim danom ne rade, ovdje su otvoreni

Piše H
13. studenog 2019. - 14:55
trgovine_konzum0401-desk

Zastupnik Branko Hrg (HDS) aktualizirao je u srijedu prijedlog o neradnoj nedjelji, 'okidač' mu je bio potez trgovačkog lanca KTC da od 1. siječnja iduće godine uvede neradnu nedjelju u trgovinu i ugostiteljske objekte.

Vjerujem da će se za tim primjerom povesti i drugi, a uz mjere koje je do sada poduzela Vlada, to bi bio dodatak boljem odnosu prema radnicima i njihovom ostanku u Hrvatskoj, rekao je Hrg na konferenciji za novinare.

Istaknuo je kako se u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj nedjeljom ne mogu naći otvorene trgovine, no trgovački lanci koji ondje ne rade, ovdje su otvoreni.

Naglasio je i kako lokalna samouprava, koja može odlučiti o neradnoj nedjelji u trgovinama, od toga bježi, pa smatra da se bez izmjene zakona i pravilnika to pitanje neće moći riješiti na nacionalnoj razini.

Stoga je pozvao resorna ministarstva da naprave taj korak. 

Iznimno do pet radnih nedjelja godišnje

U kojem bi smjeru zakonske izmjene trebale ići objasnio je Vjekoslav Indir iz HDS-a. Od ponedjeljka do petka trgovine bi radile od 6 do 20 sati, subotom od 6 do 18, dok nedjeljom i blagdanima ne bi radile. U iznimnim slučajevima mogle bi raditi do pet nedjelja godišnje, po izboru poslodavca.

Za rad  nedjeljom i blagdanom, radnik bi imao pravo na povećanu plaću u iznosu do 100 posto, rekao je Indir, podsjetivši da vani radnika poslodavac ne može natjerati da radi nedjeljom, nego ga prvo pita želi li to.

Hrg ne vidi problem u neradnoj nedjelji i činjenici da je Hrvatska turistička zemlja. I Švicarska i Austrija su turističke, pa kod njih to funkcionira, rekao je zastupnik koji od predsjedničkih kandidata očekuje da pitanje neradne nedjelje stave u svoje programe, o čemu će ovisiti i eventualna potpora.

Izdvojeno

07. srpanj 2020 19:12