StoryEditor

Idući tjedan mogle bi rasti cijene benzina, a dizela pasti

Piše PSD.
14. travnja 2012. - 00:15
Vozače bi početkom sljedećeg tjedna, u utorak, moglo dočekati novo poskupljenje benzina i to za oko pet lipa po litri, dok bi dizelska goriva mogla pojeftiniti za oko desetak lipa, neslužbene su procjene nekih stručnjaka na temelju posljednjih podataka o kretanju cijena derivata na mediteranskom tržištu.

Ti podaci, naime, pokazuju da su u proteklom obračunskom razdoblju, od početka travnja do današnjeg dana, kotacije benzina porasle za oko 0,85 posto, a dizela pale za oko 1,8 posto, dok je tečaj američkog dolara u dvotjednom razdoblju blago oslabio, za oko 0,2 posto.

Iako za točne promjene cijena treba pričekati ponedjeljak, 16. travnja, kada će i Ministarstvo gospodarstva objaviti najviše razine cijena naftnih derivata, ne bude li početkom idućeg tjedna većih korekcija kotacija na mediteranskom tržištu, cijene benzina od utorka bi ponovno na hrvatskom tržištu mogle nešto porasti, po neslužbenim izračunima, za oko pet lipa po litri, dok bi dizelska goriva pojeftinila i to za desetak lipa.

Tako bi maksimalna cijena, koju utvrđuje Ministarstvo gospodarstva, kod najprodavanijeg benzina, eurosupera 95 od utorka mogla 'preskočiti' 11,30 kuna, odnosno sa sadašnje najviše cijene od 11,29 kuna porasti na oko 11,34 kune, dok bi eurosuper od 98 oktana, kojemu je sada najviša cijena 11,67 kuna mogao ići iznad 11,70 kuna, a eurosuper 100 bi se sa sadašnje maksimalne cijene od 11,93 kune sasvim približio razini od 12 kuna.

Dio naftnih kompanija u zadnje dvije korekcije nije išao s maksimalnim cijenama benzina, pa tako primjerice Ina, ali i još neke kompanije na svojim benzinskim postajama imaju cijenu eurosupera 95 od 10,19 kuna, što je 10 lipa manje od maksimalne, a da li će od utorka ići na maksimalnu cijenu ili će je još uvijek držati ispod toga tek će se vidjeti.

Pad kotacija dizelskih goriva na mediteranskom tržištu trebao bi se odraziti i na hrvatsko tržište, pa bi, nakon pada prije dva tjedna za četiri do devet lipa po litri, moglo uslijediti novo smanjenje cijena eurodizela, lož ulja i plavog dizela za desetak lipa po litri.

Tako bi, po neslužbenim izračunima, od utorka cijena plavog dizela, kojeg koriste poljoprivrednici i ribari, mogla biti oko 6,52 kune.

Cijene naftnih derivata u Hrvatskoj se mijenjaju sukladno Pravilniku o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, prema kojemu korekcija cijena ovisi o kretanju cijena naftnih derivata na mediteranskom tržištu te tečaju američkog dolara.

Ministarstvo gospodarstva svaki drugi ponedjeljak obračunava i objavljuje najviše maloprodajne cijene naftnih derivata koje vrijede idućih 14 dana, a tijekom tog razdoblja naftne kompanije mogu mijenjati cijene, ali one ne smiju biti veće od maksimalnih koje je objavilo Ministarstvo.

(Hina)
#BENZIN#GORIVO

Izdvojeno

30. svibanj 2020 08:27