StoryEditor
Bizniszajednički nastup

HEP i Ukrajinci potpisali sporazum o poslovnoj suradnji: Očekujemo da naša suradnja doprinese rastu i još boljim rezultatima

10. listopada 2019. - 18:32

Hrvatska elektroprivreda (HEP) i ukrajinska energetska grupacija DTEK u četvrtak su potpisali sporazum o razumijevanju i poslovnoj suradnji, koji predstavlja temelj za njihovu buduću suradnju kroz zajednički nastup na stranim tržištima, zajednička ulaganja na području proizvodnje i trgovinu električnom energijom, plinom i drugim energentima.

Sporazum su, u nazočnosti predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i ministara u Vladi, potpisali predsjednik Uprave DTEK-a Maxim Timchenko i predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić, priopćeno je iz HEP-a.

"Prirodno je da dvije velike i značajne energetske kompanije kao što su HEP i DTEK potpisivanjem sporazuma otvore mogućnost širenja međusobne poslovne suradnje. Očekujemo da naša suradnja u budućnosti doprinese rastu i ostvarenju još boljih poslovnih rezultata obaju partnera. Ujedno, ona može dati bitan doprinos ostvarenju strateških ciljeva hrvatske energetike, kao što su diversifikacija izvora energenata te jačanje energetske sigurnosti i stabilnosti Hrvatske", izjavio je tom prigodom predsjednik Uprave HEP-a Barbarić.

Dodao je da u području razvoja obnovljivih izvora obje tvrtke ostvaruju značajan iskorak u posljednjih nekoliko godina, podsjetivši kako je HEP prije nekoliko dana predstavio projekt Vjetroelektrane Korlat. Istkanuo je da u razvoju obnovljivih izvora vide velike mogućnosti i prostor za intenzivnu međusobnu suradnju.

HEP je već desetak godina, na različite načine prisutan na europskim tržištima električne energije i plina, od Njemačke do Kosova. Ostvario je značajan udjel na slovenskom tržištu opskrbe električnom energijom, a sve je više prisutan i na tržištima u Srbiji i BiH, navodi se u priopćenju.

Daljnje širenje poslovanja na regionalna i druga inozemna tržišta HEP razmatra u okviru poslovanja postojećih inozemnih društava ili mogućeg osnivanja novih društava, strateških partnerstava te akvizicija, kaže se.

Područja u kojima postoji mogućnost nastupa na inozemnim tržištima su investicije u proizvodne objekte, prvenstveno obnovljive izvore energije; trgovina i opskrba električnom energijom i plinom te projekti energetske učinkovitosti.

DTEK je najveća privatna energetska kompanija u Ukrajini, najveći privatni proizvođač plina te jedan od tri najveća investitora u obnovljive izvore energije (sunce i vjetar). Ukupni instalirani kapaciteti DTEK-a za proizvodnju električne energije iznose 17 GW, a kompanija distribuira električnu energiju za 3,6 milijuna korisnika, zaključuje se u priopćenju.

Izdvojeno

05. kolovoz 2020 10:30