StoryEditor
Biznis‘korona kriza‘

Gospodarstvo eurozone s blažim padom aktivnosti u svibnju

Piše Hina
3. lipnja 2020. - 14:48
Hussein Faleh/AFP

Pad aktivnosti u gospodarstvu eurozone u svibnju je znatno ublažen u usporedbi s travnjem, no ostaje i dalje izražen u uvjetima koronakrize, pokazuje u srijedu izvješće londonske tvrtke Markit.

Konačni ukupni indeks menadžera nabave (PMI), koji obuhvaća proizvodni i uslužni sektor eurozone, u svibnju je porastao za 18,3 bodova u odnosu na travanj, dosegnuvši 31,9 bodova, što je najbolja razina toga indeksa u posljednja tri mjeseca, izvijestila je londonska tvrtka za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka.

Unatoč tome, vrijednost indeksa ostala je daleko ispod razine od 50 bodova. Vrijednosti niže od 50 bodova označavaju pad aktivnosti, a one više njihov rast.

Time je indeks ponovno bio u skladu s oštrim padom aktivnosti diljem eurozone uzrokovanim ograničenjima uvedenim radi suzbijanja širenja Covida-19, piše Markit.

"Razmjeri pada aktivnosti u eurozoni istaknuti su PMI podacima koji pokazuju da su sve zemlje zabilježile još jedan mjesec oštrog pada poslovne aktivnosti. Zbog toga se očekuje da će bruto domaći proizvod (BDP) eurozone u drugom tromjesečju pasti nikad viđenom brzinom, popraćen najvećim porastom nezaposlenosti u povijesti eurozone", rekao je glavni ekonomist Markita Chris Williamson.

"Naši prognozeri očekuju da će BDP eurozone pasti za gotovo devet posto u 2020. godini te da će oporavak gospodarske aktivnosti na razine prije pandemije potrajati više godina", kazao je Williamson.

U četiri najveća gospodarstva eurozone u svibnju je pad aktivnosti ublažen, no i dalje je izražen, kažu u Markitu.
Najvišu razinu ukupnog PMI-ja pritom je zabilježila Italija, od 33,9 bodova, što je najviša razina u tri mjeseca. Slijedi Njemačka, s PMI-jem od 32,3 boda, najvišom razinom u dva mjeseca te Francuska s 32,1 bodom, najvišom razinom u tri mjeseca. Na začelju je Španjolska s 29,2 boda, također najvišom razinom u tri mjeseca, pokazalo je izvješće.

PMI indeks u sektoru usluga eurozone u svibnju je odskočio s rekordno niskih 12 bodova u travnju, dosegnuvši 30,5 bodova. Na najvišoj je razini u tri mjeseca, no ostaje i dalje daleko ispod 50 bodova, u području pada aktivnosti, pokazalo je izvješće Markita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

05. prosinac 2020 12:03