StoryEditor

G8: Svjetsko gospodarstvo ugroženo cijenom nafte i hrane

Piše PSD.
14. lipnja 2008. - 15:49

Rastuće cijene nafte i prehrambenih proizvoda prijetnja su svjetskom gospodarstvu, rekli su u subotu ministri financija skupine osam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G8).

"Rast cijena osobito nafte i hrane ozbiljan je izazov stabilnom gospodarskom rastu u cijelom svijetu, ima ozbiljne posljedice po najranjivije slojeve društva i može povećati globalni inflacijski pritisak", kaže se u priopćenju nakon završetka dvodnevnog ministarskog sastanka održanog u Osaki.

Ministri su pozvali proizvođače nafte na povećanje proizvodnje i transparentnost na tržištu nafte kako bi se smanjio vrtoglavi rast cijene sirove nafte.

Saudijska Arabija je, prema pisanju newyorškog Timesa, najavila povećanje proizvodnje za pola milijuna barela dnevno.

Tržište nafte moglo bi postati učinkovitije "promicanjem veće transparentnosti i pouzdanosti tržišnih podataka, uključujući i one o dionicama nafte" i ukupnim sredstvima koja se ulijevaju u tržište nafte, stoji u priopćenju.

"Postoje razni razlozi" rasta cijena nafte, izjavio je japanski ministar financija Fukushiro Nukaga, dodajući kako je G8 od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) zatražio analizu čimbenika koji su doveli do porasta cijena nafte i hrane.

(h)

#G8

Izdvojeno

28. svibanj 2020 23:22