StoryEditor
Biznisburzovni indeksi ni u utorak nisu ohrabrivali ulagače

Crobex ipak u plusu

Piše PSD.
18. ožujka 2008. - 21:47
Dobre vijesti padaju sasvim u drugi plan, a dominira (često iracionalna) psihološka potreba za ‘spašavanjem’ nakon određenoga gubitka, koja u slučajevima smanjene likvidnosti lako ruši cijene, ističe Josip Glavaš

Američka kriza zahvatila je svijet  / AFP

 

Glavni indeks Zagrebačke burze Crobex i u utorak je veći dio vremena trgovanja bilježio minus (i do 2,5 posto), da bi posljednjih pola sata otišao u plus od 1,25 posto. Josip Glavaš, predsjednik Uprave Erste investa, pak, iznio je zanimljiva zapažanja o događajima na burzi.

Bijeg iz fondova

- Jaka korekcija dioničkog indeksa Crobex (od početka godine preko 25 posto) ponajviše je uzrokovana povlačenjem sredstava iz dioničkih i mješovitih fondova, nervozom malih ulagača koji gube strpljenje nakon izrazito lošeg početka godine, dospijećem “margin callova” za ulagače koji su kupovali dionice na kredit, te manjim dijelom izvlačenjem sredstava stranih ulagača zbog krize na svjetskim tržištima  - prokomentirao je on burzovnu “dinamiku”.

Napeta situacija u regiji, kao i dosadašnje zapinjanje pregovora s EU-om dodatno su otežali stvar, napominje Glavaš, te tvrdi kako je “korekcija tim intenzivnija jer su cijene određenih dionica nakon IPO-a HT-a velikim dijelom bile prenapuhane (‘špekulativni balon’) i nisu odražavale stvarnu vrijednost kompanija”

Zbog slabe likvidnosti domaćeg tržišta, fundamentalne vrijednosti kompanija, kao i dobre vijesti (bolje poslovanje, ulazak u NATO, ubrzanje pregovora s EU-om) kratkoročno padaju sasvim u drugi plan, a dominira (često iracionalna) psihološka potreba za izvlačenjem (“spašavanjem”) nakon određenoga gubitka, koja u ovakvim slučajevima smanjene likvidnosti lako ruši cijene.

Može se očekivati da će se pozitivne vijesti odraziti na cijene s određenim odmakom, vjerojatno u drugoj polovici godine, procjenjuje Glavaš. S druge strane, primjećuje predsjednik Uprave Erste investa, na ovim razinama pojačava se i potražnja za dionicama prvenstveno institucionalnih investitora, što je vidljivo po velikom prometu (u ponedjeljak 151 milijun kuna, u utorak do 14 sati više od 130 milijuna kuna).

Temelji budućim cijenama

Zato se u sljedećih nekoliko dana očekuje daljnje volatilno trgovanje s laganim negativnim predznakom, uz veće promete, a nakon toga stabilizaciju i konsolidaciju Crobexa na otprilike ovim razinama, na kojima bi trebao biti udaren temelj za kretanje cijena.

Gubitnici

Kada se govori o “gubitnicima”, analitičari ponavljaju kako gubitak nije realiziran sve dok se dionice ne prodaju. Uz to, većina “gubitnika”, poput Ante Vlahovića ili Ivice Todorića, nije na burzu s dionicama svojih tvrtki ušla krajem prošle godine, nego su startali na znatno nižim razinama cijena dionica, tako da i dalje ostvaruju dobit. Primjerice, cijena dionica Atlantic grupe Emila Tedeschija niža je nego u vrijeme izlaska na burzu, ali radi se o dionici koja je ionako “zamišljena” na dugi rok.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2021 04:28