StoryEditor
Biznisglavni grad njemačke je privlačan svima

Berlin: milijardu eura poslova na dan

Piše PSD.
14. ožujka 2008. - 19:15

Štand HTZ-a u Berlinu
Da je turizam veliki biznis i prije nego gosti spakiraju kufere i krenu na put, najbolje pokazuje svjetska burza turizma ITB na kojoj se, prema procjenama organizatora, svakodnevno sklapaju poslovi vrijedni jednu milijardu eura.

Samo prodajom aranžmana i dogovaranjem poslova u Berlinu tijekom trajanja burze, oko 11.000 kompanija iz 186 zemalja ode kući bogatije za čak pet milijardi eura.

No to je tek početak velikog obrtaja novca koji se događa na ITB-u, uz sudjelovanje oko 100.000 poslovnih ljudi koji samo ulaznicu za sajam za tih pet dana plate 43 eura.

Puni kreveti

Samo od toga sajam uprihodi 4,6 milijuna eura, a od građana koji tijekom vikenda imaju pravo ulaza na taj jedinstveni poslovni show prepun glazbe, egzotike, plesačica i zabave uprihodi se još gotovo milijun eura (ulaznica je 14 eura).

U oko 400 berlinskih hotela sa 180.000 hotelskih soba u vrijeme trajanja ITB-a nema slobodnog kreveta, a noćenje se plaća od 11 eura u hostelu do prosječno oko 200 eura u solidnim hotelima. Taksisti rade punom parom, u restoranima se stol rezervira danima unaprijed, na sajmu se u stotinama restorana dnevno servira oko 70.000 obroka, a samo sendvič i piće plaćaju se oko 10 eura.

Budući da na sajmu svakodnevno stotinu tisuća poslovnjaka mora jesti i piti, samo od toga uprihode se novi milijuni eura. A nitko još nije ni krenuo na odmor. U takvom sajamskom biznisu ne čudi što su i javni službenici koji su u vrijeme trajanja ITB-a štrajkali, poseban “popust” dali gostima koji putuju na ITB. Naime, jedini prijevoz koji je u potpunoj blokadi za vrijeme štrajka funkcionirao bio je onaj prema sajamskim halama.

A Berlin nije takav samo u vrijeme ITB-a, nego cijele godine, jer ga godišnje posjeti šest milijuna turista kao četvrti najpopularniji europski grad. Ne čudi, stoga, da berlinski gradski oci i na ITB-u najavljuju gradnju novih 2,5 tisuće hotelskih kreveta u idućih 18 mjeseci.

RUŽICA MIKAČIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2021 01:39