StoryEditor

Bankarski sektor ponovno srušio Wall Street

Piše PSD.
21. travnja 2009. - 10:59

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica oštro pale jer su slabi poslovni rezultati Bank of America ponovno izazvali zabrinutost u vezi stanja u američkoj bankarskoj industriji i cjelokupnom gospodarstvu.

Dow Jones indeks potonuo je 3,56 posto, na 7.841 bod, dok je S&P 500 indeks pao 4,28 posto, na 832 boda. Nasdaq indeks izgubio je, pak, 3,88 posto, zaronivši na 1.608 bodova.

Ulagače je uzdrmalo poslovno izvješće Bank of America, koje je otvorilo pitanje održivosti dobrih poslovnih rezultata o kakvima su najveće američke banke izvještavale posljednjih tjedana.

Dobit BofA dosegnula je, doduše, u prvom ovogodišnjem tromjesečju 4,2 milijarde dolara, što je trostruko više nego u istom razdoblju lani, no loša potraživanja najveće američke banke porasla su čak 41 posto, a izvršni direktor banke Ken Lewis upozorio je da se kreditno okruženje dodatno pogoršava.

Cijena dionice Bank of America strmoglavila se više od 24 posto, a slijedila je dionica Citigroupa, s padom cijene od 19,5 posto, nakon procjene analitičara da kreditni gubici te banke dramatično rastu.

Stoga su ulagači postali skeptični prema dosad objavljenim boljim od očekivanja rezultatima banaka, kojima se možda kriju problemi. To je jučer izazvalo pad cijena dionica u cjelokupnom bankarskom sektoru, pa je KBW indeks tog sektora potonuo 15,4 posto.

Ulagače je dodatno razočarao IBM, koji je nakon zatvaranja Wall Streeta objavio slabije poslovne rezultate nego što se očekivalo.

Premda je dobit kompanije nešto iznad procjena, ukupni prihodi IBM-a pali su u proteklom kvartalu 11 posto, što je iznad svih očekivanja i pokazuje da i najzdravije tehnološke kompanije osjećaju posljedica pada potrošnje u poslovnom sektoru. Cijena dionice IBM-a pala je 3 posto.

Najveća dobitnica bila je jučer dionica Sun Microsystemsa, s rastom cijene od 37 posto, nakon što je Oracle ponudio 7,4 milijarde dolara za preuzimanje tog proizvođača kompjutorskih servera i softvera.

I na europskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica oštro pale. Londonski FTSE indeks izgubio je 2,49 posto, zaronivši na 3.990 bodova, dok je frankfurtski DAX indeks potonuo 4,07 posto, na 4.486 bodova.

(H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. kolovoz 2021 21:38