Austrijski ulagači frustrirani i razočarani Hrvatskom

Piše PSD.
20. ožujak 2008. - 15:17

Austrijski su ulagači frustrirani uvjetima poslovanja u Hrvatskoj, a više od 70 posto njih ne vjeruje da će Hrvatska prije 2011. ući u Europsku Uniju, prenio je u četvrtak dnevnik Kurier.

Austrijski poduzetnici po prvi se put "ne drže otmjeno" kad je riječ o ocjeni stanja u Hrvatskoj, a anketa Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu u Zagrebu pokazala je "nezadovoljstvo ulagača", piše list.

Austrijski poduzetnici kritiziraju "dosadašnji nedosljedni pokušaj hvatanja u koštac s korupcijom", piše Kurier i navodi tvrdnju medijskog stručnjaka Klausa Schauera da "politika i vlast i nadalje ne postupaju dovoljno čvrsto".
List tvrdi da je stanje posebno loše u građevinarstvu, gdje "već godinama ima pronevjera od kojih čak i okorjeli građevinski menadžeri gutaju pljuvačku".
Poduzetnici međutim ne žele otvoreno kritizirati svoje hrvatske partnere jer se boje da će ih "naljutiti".

- Možemo samo reći da smo sasvim zadovoljni poslovnim razvojem u Hrvatskoj, prenosi Kurier izjavu predstavništva Strabaga, dodajući kako je "to ranije zvučalo optimističnije".

Savjetnik u Austrijskom uredu za vanjsku trgovinu u Zagrebu Peter Hasslacher u izjavi za list tvrdi da se "povećava frustracija" ulagača, iako austrijske tvrtke u Hrvatskoj dobro zarađuju a Austrijanci su i dalje najveći ulagači.
Kao primjer "frustracija" list navodi slučaj tvrtke "bauMax", koje je u nekoliko godina uspjela otvoriti tek tri trgovine građevinskom opremom, iako postoji tržišni potencijal za višestruko veći broj njih.

- Za to je kriva skepsa koja ovdje vlada naspram inozemnim ulagačima, tvrdi predsjednik uprave "bauMaxa" Martin Essl. On se žali i na duge procedure za dobivanje građevinskih dozvola i nada se "da će administracija u Hrvatskoj postati otvorenija".

Austrijski su se poduzetnici u anketi požalili i na loš platežni moral hrvatskih partnera, a poduzeća koja su bila ili su još uvijek državna "čini se da ne shvaćaju posebno ozbiljno postojeće ugovore", piše Kurier, navodeći riječi neimenovanog bankara koji je izjavio "Ovdje smo već na Balkanu".

Austrijanci ne vjeruju hrvatskim predstavnicima koji tvrde da je Hrvatska već spremna za pristup Europskoj Uniji. U anketi je više od 70 posto njih izjavilo da ne očekuju Hrvatsku u EU prije 2011.

- Laku noć Hrvatska. Zemlja se počinje sama zatvarati - izjavio je za Kurier Schauer i dodao:
Barem ja ne poznajem nijednog hrvatskog poslovnog čovjeka koji pozitivno gleda na EU

Članak u Kurieru završava riječima predsjednika uprave tvrtke Wienerberger, Wolfganga Reithofera:
- Hrvati bi se trebali ugledati na svoje susjede Slovence.

                                                                                                                                           (H)

#RAZOčARANIULAGAčI