StoryEditor
BiznisBudućnost nautičkog turizma

'Slobodna Dalmacija' 23. rujna u Rovinju organizira konferenciju o temi koja izravno utječe na hrvatski BDP 

Piše J. Kapor
16. rujna 2019. - 14:02

S flotom većom od četiri tisuće plovila u čarteru, s više od 140 luka nautičkog turizma, 17.000 vezova, više od milijun putnika na kruzerima u prošloj godini, Hrvatska je nautička velesila; jedna od najznačajnijih nautičkih destinacija ne samo na Mediteranu, nego i diljem svijeta.

Ovogodišnji rezultati tek će se zbrajati, a lani smo dosegli 857 milijuna kuna prihoda u lukama nautičkog turizma, pri čemu je prosječna potrošnja gosta na čarter-plovilima iznosila 183 eura dnevno ili dvostruko više od prosječne potrošnje hrvatskog turista.

S trećom najdužom obalnom crtom na Mediteranu ( 7.368 km, jedino Grčka i Italija imaju dulju), te s 79 otoka, 525 otočića i 642 hridi (ukupno 1246), Hrvatska sasvim sigurno ima joj sasvim dovoljno potencijala da značajno uveća svoje kapacitete u nautičkom turizmu.

Ali, već i sadašnji promet predstavlja ne samo sigurnosni, nego i ekološki, pa ako hoćete i društveni izazov jer su neke obalne destinacije ljeti jednostavno pretrpani desantima s brodova na kružnim putovanjima.

O svemu tome razgovarat će se na konferenciji o nautičkom turizmu kojeg u ponedjeljak 23. rujna u Rovinju, u Grand Park Hotelu, organizira Slobodna Dalmacija.

Panelisti konferencije su: Gari Capelli,  ministar turizma, Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture, Saša Popovac, voditelj Odjela za istraživanje tržišta - HTZ , Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika, Kristijan Pavić, direktor ACI-ja Hrvatska, Sean Lisjak, predsjednik Udruženja marina HGK-a, Mate Perišić, direktor Plovputa, Šime Ježina, ravnatelj Nacionalnog parka Kornati i Ana Kučić, gradonačelnica Malog Lošinja.

Izdvojeno

11. kolovoz 2020 15:39