Vijestiprosvjed žutih prsluka

Bilanca nereda u Parizu: pritvoreno 378 ljudi, 133 osobe ozlijeđene

Piše Hina
2. prosinac 2018. - 13:17

NOVIJE

U nasilju i neredima koji su u subotu pratili prosvjed "žutih prsluka" zbog povećanja poreza i cijena goriva ozlijeđene su 133 i pritvoreno je 378 ljudi, priopćila je policija u nedjelju.

Policija je uhitila ukupno 412 osoba. Među 133 ozlijeđena, 23 su pripadnici redarstvenih snaga, dodaje policijska uprava. Zapad i središte Pariza bili su u subotu tijekom čitavog dana poprište velikog nasilja.

"Velik broj" uhićenih i ozlijeđenih, ocijenio je policijski izvor, znatno je veći nego na prošlim prosvjedima u Parizu 24. studenog. Policija je tada objavila podatak o 24 ozlijeđene osobe, među kojima je bilo 5 policajaca, i o 103 uhićene, od kojih je 101 pritvorena.

Nasilje s barikadama, paljenjem automobila, pljačkom trgovina, okršajima policije i prosvjednika, tijekom jutra se uglavnom događalo oko Slavoluka pobjede, a zatim se proširilo gradom u kojemu je bilo raspoređeno oko 4.600 pripadnika redarstvenih snaga.

"Djelovalo se u skladu sa strategijom koju su vodili 'stručnjaci' za stvaranje nereda i za razbijanje", rekao je ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner za TF1 u subotu navečer.

"Identificirali smo gotovo 3.000 ljudi koji su kružili Parizom" i činili štetu, "što je znatno otežalo intervenciju redarstvenika", rekao je poslije ministar za BFMTV.

Trećeg dana nacionalnih prosvjeda "žutih prsluka" vlada je odlučila pojačati sigurnost na Elizejskim poljanama sustavnom provjerom osobnih iskaznica, ali na glasovitoj aveniji je bilo tek petstotinjak prosvjednika, izvijestile su vlasti.

Zbog stanja u zemlji predsjednik Emmanuel Macron je sazvao izvanrednu sjednicu vlade.

Nakon povratka iz Argentine, gdje je sudjelovao na summitu G20, oko podneva, predsjednik se treba sastati s premijerom Edouardom Philippeom, ministrom unutarnjih poslova Christopheom Castanerom i s "nadležnim službama" kako bi pokušali pronaći odgovor na prosvjedni pokret koji, čini se, izmiče kontroli.

Francuski premijer Edouard Philippe je odlučio otkazati putovanje u Poljsku na summit o klimi COP24 zbog nereda u subotu u Parizu na prosvjedima "žutih prsluka", priopćeno je iz vladina ureda.

Francuska će vlada razmotriti i mogućnost uvođenja izvanrednog stanja, kazao je njezin glasnogovornik u nedjelju britanskoj agenciji Reuters.

SINOĆNJA VIJEST

Najmanje 224 osobe su uhićene tijekom prosvjeda "žutih prsluka" u subotu u Parizu, koji su rezultirali sukobima s policijom i ranjavanjem stotinjak ljudi, javljaju francuski mediji.

Po priopćenju policije, do kasno poslijepodne uhićene su najmanje 224 osobe u Parizu i to najviše na području Elizejskih poljana.

Kako prenosi agencija Reuters, među uhićenima ima ekstremista krajnje desnice i krajnje ljevice.

Ministrica zdravstva Agnes Buzyn izjavila je za televiziju BFM da je nasilje koje se događa u Parizu neprihvatljivo i da se prosvjednici moraju suprotstaviti ekstremističkim skupinama koje iskorištavaju njihove legitimne pritužbe. Ona je pozvala "žute prsluke" na dijalog s vladom.

Istodobno je čelnica krajnje desnice Marine Le Pen zatražila od predsjednika Emmanuela Macrona da čim se vrati iz Argentine primi čelnike oporbenih stranaka. Ona je na Twitteru osudila izgrednike zbog nasilja u Parizu i pozvala demonstrante, koji prosvjeduju zbog povećanja cijena goriva i poreza općenito, da se povuku i omoguće policiji da okonča nasilje.

Zbog nasilja koje se proširilo francuskom prijestolnicom zatvoreno je dvadesetak stanica podzemne željeznice kao i robne kuće u središtu grada. Stigla je i vijest da vatrogasci gase požar u zgradi koja je zapaljena nedaleko od Elizejskih poljana. Dio prosvjednika je razbijao prozore na trgovinama među kojima su one Chanela, Diora i Applea. Francuski mediji prenose da se na ulicama mogu vidjeti uništeni i izgorjeli automobili i barikade.

Kako javlja France Presse, ozlijeđene su 92 osobe, od kojih 14 policajaca.

Francuski premijer Edouard Philippe izjavio da je su pojedini prosvjednici napali policajce u rijetko viđenom nasilju u središtu Pariza.

Macron: Nkada neću pristati na nasilje

Emmanuel Macron je rekao u subotu da "nikada neće pristati na nasilje" koje je u subotu eksplodiralo u Parizu na prosvjedima "žutih prsluka" jer ono, dodao je, "nema veze s legitimnim izražavanjem nezadovoljstva".

"Nikakav razlog ne može opravdati napad na redarstvene snage, pljačku trgovina, ugrožavanje prolaznika i novinara, nagrđivanje Slavoluka pobjede", dodao je francuski predsjednik u izjavi u Buenos Airesu, na završetku summita G20.

"Krivci za nasilje ne žele promjene, ne žele nikakvo poboljšanje, oni žele kaos: izdaju stvar za koju se navodno zauzimaju i kojom manipuliraju. Identificirat ćemo ih i tražiti njihovu odgovornost na sudu", rekao je Macron.

Najavio je održavanje "međuministarskog sastanka s nadležnim službama" u ponedjeljak ujutro, nakon povratka u Pariz.

"Uvijek ću biti za prosvjede, saslušat ću oporbu, ali nikad neću pristati na nasilje", rekao je predsjednik.

Pošto je na početku tiskovne konferencije dao izjavu, Macron nije htio dalje odgovarati na novinarska pitanja o toj temi.

Francuski premijer Edouard Philippe je odlučio otkazati putovanje u Poljsku na summit o klimi COP24 zbog nereda u subotu u Parizu na prosvjedima "žutih prsluka", priopćeno je iz vladina ureda.

Premijer koji je u Poljskoj trebao boraviti u nedjelju poslijepodne i u ponedjeljak, "ostat će u Francuskoj" i zatražit će od ministra za ekološku tranziciju Francoisa de Rugyja da "vodi francusko izaslanstvo" na tom skupu.

#FRANCUSKA#PARIZ