Legendarna venecijanska kavana 'Caffe Florian' pod kaskadama na Trgu sv. Marka u Veneciji<br />
AFP
DAVNO JE KAVA LJUDE OKUPLJALA

Prva kavana bila je u Veneciji. Kod nas je prva otvorena u Zagrebu, ali i splitska najdugovječnija na Pjaci ima više od 200 godina

Piše Olgica Ivić Grizelj
Foto Massimo Bertolini
11. listopada 2021. - 09:25

Prošlo je više od 200 godina otkako su Splićani na Pjaci pili svoje prve crne kave. U gradu ih je bilo nekoliko u to doba, ali najdugovječnija je upravo ta kavana na popularnom trgu, koja, evo, radi još i danas, doduše više kao dio hotelskog restorana, ali ipak radi. Nekako smo i ponosni na povijest splitskih kavana i na ono što su značile u javnom životu grada onih davnih 1800-ih godina, pa i poslije, između dva rata, pa nakon Drugog svjetskog.

Na mjestu današnjeg hotela na Pjaci, kavanu je oko 1807. godine otvorio doseljeni Švicarac Nikola Seleban. Bila je to "švicarska kavana", nazvana "Cajfe degli Svizzeri". Ona je bila mjesto okupljanja u kontinuitetu, a samo su se mijenjali vlasnici. Od Selebanovih nasljednika kavanu je oko 1860. kupio trgovac Luigi Troccoli i dao joj je ime "Caffe dei signori", u skladu s tadašnjim imenom Pjace. Koliko je kavana značila u gradskom životu Splita, vidljivo je i u poznatoj televizijskoj seriji "Velo misto", a zapisano je i to da su tu nastala i pravila Nogometnog kluba Hajduk.

Nakon Prvog svjetskog rata kavanu je preuzeo Mate Matić, koji ju je ponovno uredio i proširio. Tridesetih godina tu su Splićani mogli popiti i prvu espresso kavu. Matićeva kavana i dalje je bila mjesto okupljanja političara, umjetnika, studenata... kao centar društvenog života. Unutar kavane bio je i takozvani stol mudraca, za kojim se pretresalo sve što se u gradu događalo. Za njim je redovito sjedio dugogodišnji splitski načelnik, a potom i ban Ivo Tartaglia, a pričalo se kako je za tim stolom riješeno više gradskih problema nego u službenim prostorijama gradskih vlasti.

image
Najdugovječnija splitska kavana u Splitu
Božo VUKIČEVIĆ/Cropix

Godine 1926. u Splitu je bilo već sedam uglednih kavana. Jedna od njih je u prizemlju hotela "Bellevue". Posjećene su bile i tri kavane na Rivi, koje u svojim sjećanima spominje i Enzo Bettiza.

Prve u Europi

Zahvaljujući venecijanskim trgovcima, kava je 1615. iz Meke dovezena u Europu pa su potkraj XVII. st. otvorene i prve kavane u europskim i sjevernoameričkim gradovima: u Veneciji 1645., Londonu 1652., Parizu 1689., Beču 1683...

U Veneciji i danas postoji "Il Caffè Florian", na Trgu sv. Marka, utemeljena 1720., a u Rimu "Caffè Greco" iz 1760., u koju su svojedobno navraćali J.W. Goethe, F. Liszt, R. Wagner, G.G. Byron, N.V. Gogolj i F. Mendelssohn.

Prvu kavanu u Oxfordu, "Coffee House", otvorio je 1650. turski Židov Jacob, po kojemu i danas imamo kavu Jacobs.

Ipak, venecijanski "Florian", na Trgu svetog Marka, smatra se najstarijom kavanom u Europi, simbolom grada Venecije. Otvorio ju je 29. prosinca 1720. Floriano Francesconi pod imenom "Alla Venezia Trionfante", iako ju je klijentela poslije prekrstila u "Caffè Florian", u čast svog vlasnika. 

Osim što je bila najpoznatija kavana, "Caffè Florian" bio je jedino javno mjesto na koje su smjele doći i žene. Kako je Casanova bio stalni posjetitelj "Floriana", smatra se da je upravo ta kavana bila njegovo "lovište" za žene.

image
'Caffe Florian' u Veneciji
Profimedia
Akg/Viennaslide/Harald A. Jahn/Akg/Profimedia

"Florian" je i danas mjesto na kojemu se rado sastaje svijet, pa kada vas put nanese u Veneciju, ovu kavanu ne smijete zaobići.

U Zagrebu je bila otvorena prva kavana na području Hrvatske. Otvorio ju je trgovac Leopold Thunn 5. travnja 1748. U to su vrijeme kavane uglavnom otvarali trgovci koji su pratili tržišna kretanja robe i već su svi dobro znali da će kava biti tražen proizvod. Danas se malo zna o toj zagrebačkoj kavani, čak ni točno mjesto gdje se nalazila, ali se pretpostavlja da joj je lokacija bila u Dugoj ulici. Naziv joj je bio "Kod Duna".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 09:42