SASTOJCI (za 6 – 8 OSOBA):
BISKVIT: 2 jaja • 120 g šećera • 1 vanilin šećer • 50 ml ulja • 125 g brašna • 1 prstohvat soli • 50 ml turske kave
MOUSSE: 200 g čokolade (min 50 % kakaa) • 2 jaja • 50 g smeđeg šećera • 100 ml Barcaffè Classic turske kave • 200 ml
vrhnja za šlag • 100 g lješnjaka
PRELJEV: 100 g čokolade sa 70 % kakaa • 50 ml vrhnja za šlag
PRIPREMA: Za biskvit miksajte pjenasto žumanjke, šećer i vanilin šećer, dodajte ulje, brašno i ohlađenu kavu. Istucite bjelanjke s
prstohvatom soli pa snijeg kuhačom ili špatulom umiješajte u tijesto. Kalup za tortu premažite maslacem, pospite krušnim mrvicama, ulijte biskvit, pecite na 180 °C oko 25 minuta.
U međuvremenu odvojite žumanjak od bjelanjka, tucite na pari žumanjke, šećer i tursku kavu. Kad se zagrije, maknite s vatre, dodajte natrganu čokoladu, miješajte da se čokolada otopi. Istucite bjelanjke i prstohvat soli u čvrst snijeg, a vrhnje u šlag.
Spojite snijeg i šlag pa lagano umiješajte u kremu ohlađenu na sobnu temperaturu. Pečeni biskvit ohladite, zatim vratite u kalup, dodajte mousse, odložite u hladnjak da se stegne. Lješnjake ogulite i prepolovite. Zagrijte vrhnje za šlag, dodajte natrganu čokoladu, miješajte da se čokolada otopi.
Prije posluživanja maknite kalup, dodajte lješnjake, ukrasite preljevom od čokolade i poslužite uz šalicu turske kave.