Kažu da je ovo vintage mlinac. Kod naših starih budi tople uspomene
TAKO SE NEKAD RADILO

Miris pržene kave unosio je čaroliju u kuću dok su naše mame u posebnoj tavi pržile zelena zrna

Piše Olgica Ivić Grizelj
19. listopada 2021. - 11:05

Mladima je danas mnogo toga nezamislivo iz načina života i običaja naših baka. Posebna je priča bila ona s kavom. U dućanima se prije šezdesetak godina kupovala uglavnom sirova kava. To su bila zelenkasta zrnca koja su se na kilograme kupovala u dućanima mješovite robe. Jedan od takvih bio je i splitski legendarni "Bonačić" i mnogi iz starije generacije sjetit će se tih vremena. Sirovu, neprženu kavu u takvim bi vam dućanima izvagali i stavljali u škartoce. Domaćice bi potom doma izdvojile jedno poslijepodne i vrlo spretno tresle tavu tamo-vamo sa zelenkastim zrnima nad jakom vatrom.

image
Tek ubranu kavu čeka dugi put do šalice

Prženje je pridonosilo jednoj posebnoj kućnoj atmosferi. Onaj zvuk protresanja zrnaca, pa onda sam zvuk prženja, a kao kruna svega čarobni miris... imali su sasvim jasnu "poruku" - tu je mama, to je dom, mir... Kad bi se kava ispržila i otkrio se poklopac nad tavom, žene bi malo propuhivale kavu, a nježne ljuskice razletjele bi se okolo. Trebalo je još malo treskati i propuhivati kako bi ostala čista pržena zrna.

image
Stupnjevi prženja

Ohlađena pržena kava onda je išla u teški mlinac, najčešće izrađen od mesinga i izrezbaren u kakvoj staroj radionici. U njega bi stalo zrna za dvije-tri turske kave i trebalo je imati snage vrtjeti ručicu. Ponekad je trebao uskočiti i pripomoći i najjači muški član obitelji kako bi dovršio mljevenje kad bi se ženske ruke umorile. 

Mlinac je imao mali okrugli poklopac koji se mogao skinuti tek kad se ukloni i ručica postavljena na vrhu. I tada bi vas zapljusnuo novi val ugodnog kavenog mirisa. Tek onda se kava mogla kuhati. Obično bi u friškoj "turskoj" uživali roditelji, a djeci se dopuštalo tek mirisanje onog što se osjetilo u zraku cijele kuće. Djeci se tada govorilo da ne smiju piti kavu jer će im "narasti rep".

image
Starinski mlinac je mlio najslađu kavu

Ova starinska priča ostala je u sjećanjima najstarijih, možda posebno kod onih koji još uvijek negdje u kuhinji čuvaju stari mlinac, za uspomenu na neka davna vremena, a možda malo i zbog estetike te male spravice za mljevenje kave.

'Najbolju ponudu kave pronađite u najbližoj Tommy prodavaonici!'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 01:54