Sastojci:
5 jaja
250 g šećera
250 g maslaca
1 prašak za pecivo
2 žlice tamnog kakaa
80 g čokolade za kuhanje
50 ml mlijeka
50 ml crne, jake kave (ohlađene) + 50 ml kave (može s malo mlijeka za natopiti kuglof na kraju)
350 g brašna
Priprema:
Bjelanjke odvojite od žumanjaka i umutite u čvrsti snijeg.
U drugoj posudi žumanjcima dodajte šećer i miješajte mikserom dok ne postane pjenasto. Tome dodajte maslac koji ste prethodno omekšali. Zatim dodavajte mlijeko, kavu i čokoladu otopljenu na pari.
Miješajte dok se sve ne sjedini. Potom polako dodavajte prosijano brašno, kakao i prašak za pecivo.
Na koncu u tu smjesu lagano umješajte i snijeg od bjelanjaka.
Kalup za kuglof premažite masnoćom i pospite brašnom, pa smjesu ulijte u kalup.
Pecite na 180 stupnjeva, 40 minuta.
Kad se kuglof ispeče, izvadite ga iz pećnice, neka se kratko ohladi i onda ga okrenite na pladanj.
Na kraju kuglof zalijte kavom i ostavite da se natopi.
Možete ga ukrasiti šećerom u prahu ili rastopljenom čokoladom po želji.