19385834
BARCAFFE RECEPT

ČOKOLADNI TART SA SLANOM KARAMELOM I CVIJETOM SOLI

20. rujna 2021. - 14:53

SASTOJCI (za 6 – 8 osoba):

TART: • 100 g pšeničnog brašna • 100 g raženog brašna • 50 g čokolade u prahu • 50 g kakao praha • 200 g maslaca • 100 g šećera • 1 vanilin-šećer • 1 jaje • 1 prstohvat soli • ribana korica naranče • maslac, krušne mrvice za kalup 

SLANA KARAMELA: • 150 g šećera • 50 ml mlijeka • 50 ml Barcaffè D.O.T. Espresso kave • 100 ml vrhnja za šlag • cvijet soli – količina po želji

GANACHE KREMA: • 300 g čokolade sa 70 % kakaa • 300 ml vrhnja za šlag • 50 ml Barcaffè D.O.T. Espresso kave 

PRIPREMA: Pomiješajte oba brašna, čokoladu i kakao, dodajte maslac, šećer, jaje, ribanu koricu naranče i prstohvat soli, zamijesite tijesto.

Kalup premažite maslacem i pospite krušnim mrvicama. Tijesto razvaljajte između dva komada prozirne folije na debljinu 4 – 5 mm, prebacite u kalup, obložite stranice, maknite višak tijesta, ispikajte ga vilicom, pokrijte aluminijskom folijom, dodajte suhi grah i pecite na 180 °C oko 25 minuta.

U međuvremenu u širokoj posudi karamelizirajte šećer, zalijte mlijekom i kavom, zatim vrhnjem, miješajte na laganoj vatri da se karamela otopi, na kraju posolite.

Maknite grah i foliju s tijesta, pustite da se hladi. Prelijte slanom karamelom pa napravite ganache. Zagrijte vrhnje i kavu, dodajte natrganu čokoladu, maknite s vatre, miješajte da se čokolada otopi, ohladite.

Prelijte tart ganachem od tamne čokolade, odložite u hladnjak. Neposredno prije posluživanja pospite cvijetom soli. Poslužite uz šalicu espresso kave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 10:17