Stil Zdravlje

Podiže imunitet

Znate za blagodati kurkume, ali vam okus nikako nije po volji? Uz ova četiri recepta ljekoviti začin postaje mnogo ukusniji

Podiže imunitet

Kurkuma je jedna od onih namirnica o čijem je djelovanju već sve rečeno. Podiže imunitet, pospješuje mršavljenje, utječe na zdravi izgled kože i čisti jetru - popis je poduži.

No, ima onih među nama kojima nikako nije po volji njen okus. Intenzivan miris samo dodatno pojačava odbojnost koju mnogi osjećaju kada je u pitanju ovaj 'zlatni prah', pa njegovu upotrebu odgađaju, a na kraju i odustanu od nje. Nitko nije baš toliko spreman patiti za zdravlje, pa se okrećemo novim super-namirnicama. 

No, prije nego ju u potpunosti zanemarite, imajte na umu da ima i trikova pomoću kojih nam konzumacija kurkume postaje lakša, pa čak i ugodna. 

Ova četiri ukusna napitka koriste se drevnim načinima 'maskiranja' okusa: jedan sastojak poništava drugi, a kombinacija postaje neočekivano ukusna.

1. Kisela narančada

Pomiješajte jednu žličicu kurkume u prahu s dvije žlice meda i pola čaše soka naranče. Dobro primiješajte. Popijte u gutljaju, a nakon toga 'zalijte' mix čašom vode. Kiselost naranče i slatkoća meda pomažu u prikrivanju okusa. Pijte kao lijek tri puta dnevno: mješavina podiže imunitet i štiti vas od prehlade.
 


2. Kao 'krvava Mary'

Popularni koktel i spas nakon mamurluka, 'Bloody Mary' u originalu sastoji se od vodke i soka od rajčice. U ovu verziju uskače kurkuma, a ispada vodka. Pomiješajte jednu žličicu kurkume s čašom soka od rajčice, a u mješavinu možete dodati i neki od ovih začina: crni papar, sol ili kajenski papar. Dobro promiješajte, popijte i ponovno slijedite čašom vode. 

3. Klasični čaj

Ovdje je važno odabrati omiljeni okus čaja i dobro ga zasladiti medom. U mješavinu dodati kurkumu i piti po želji. Moguće je prah dodati u vlastitu čajnu mješavinu, ukoliko vam okus ne smeta previše.

4. Vruća čokolada

Pomiješajte žličicu kurkume, pola žličice cimeta i žlicu vašeg omiljenog kakao praha. Možete miješati s mlijekom ili vodom, po želji. Isto vrijedi i za sladilo, med ili šećer - na vama je da odlučite.

Naslovnica Zdravlje