Stil Zdravlje

modne žrtve

Od ovog trenda mnogima se diže kosa na glavi, no modni dojam tu je najmanji problem, stručnjake brine nešto puno gadljivije

modne žrtve

Podliježete li trendu i običavate nositi cipele bez čarapa, riskirate i više od smrdljivih nogu, a to je razvoj uporne gljivične infekcije, upozoravaju stručnjaci s londonskog Instituta za podijatriju (dijagnosticiranje i liječenje bolesti stopala). 

Podijatrica, dr. Emma Stephenson kaže da se u praksi sve češće susreće s problemima koje joj iznose mladići u dobi od 18 do 25 godina.

Mnogi se žale na poteškoće koje im uzrokuju znojna stopala jer obuću nose bez čarapa da bi bili u trendu ili imaju neprikladnu obuću, koja nije od prirodne kože.

Ni djevojke ni mladići nisu odoljeli trendu golih gležnjeva koji je u zadnje vrijeme moderan među svjetskim selebritijima na crvenom tepihu.

Pjevači Sam Smith i Tinie Tempah često pokazuju svoje "muževne gležnjeve" kada nose jesenske i zimske modele cipela bez čarapa, a na modnim pistama često se mogu vidjeti modeli u brogsicama ili tenisicama bez čarapa. 

Tempah je čest gost londonskih modnih revija. Obično sjedi u prvome redu, pa se dobro vidi da je obuo cipele na bose noge. 

Dr. Stephenson kaže da "stopala u prosjeku dnevno izluče nešto više od dva decilitra znoja".Prevelika vlažnost zraka i vrućina mogu rezultirati infekcijama poput atletskog stopala. 

Atletsko stopalo ili tinea pedis je gljivična infekcija koja se obično prvo pojavljuje između prstiju nogu, najčešće između četvrtog i petog prsta. 

Češće se javlja kod osoba čija se stopala jako znoje, primjerice kod sportaša ili osoba koje provode mnogo vremena u radnoj obući. 

Za mladiće koji žele ostati u trendu, a pritom ne "zaraditi" gljivičnu infekciju dr. Stephenson ima nekoliko savjeta:

1. Umjerenost. Smanjiti na minimun vrijeme provedeno u cipelama bez čarapa. 
2. Koristiti sprej protiv neugodnog mirisa nogu, stopala i obuće.
3. Ipak navući čarape - stopalice koje se ne vide i ne vire iz obuće. 
4. Pri pojavi bilo kakvog svrbeža ili ljuštenja kože javiti se liječniku dermatovenerologu. 

Naslovnica Zdravlje