Stil Zdravlje

Više štete nego koristi

Prečesto pranje može biti opasno: evo koliko često biste se trebali tuširati i što pritom nipošto ne biste smjeli raditi

Više štete nego koristi

Stižu nam hladniji dani, pa će mnoge obradovati i ova 'izlika' da ne staju pod tuš baš svaki dan.

Mikrobi su svuda oko nas, u nama, ali i na nama. I nisu svi loši. Ima, naravno, i dobrih bakterijica koje pomažu našemu tijelu da funkcionira na normalan način, a prečestim tuširanjem, naime, možemo ih 'zatući'.

Jedan put na dan je sasvim dovoljno oprati se, a rezultati su pokazali da bi to moglo biti i rjeđe. Ukoliko ne možete zamisliti dan bez mirisne kupke, trebali biste razmisliti o količini preparata koje pritom koristite.

Istraživanja su pokazala kako šamponi i sapuni našu kožu ogole od poželjnih mikroba, ostavljajući je nezatićenom, a na taj način i podložnijom raznim infekcijama i upalama.Tek je u zadnjih šezdeset godina svakodnevno tuširanje postalo dio kulture, prenosi portal Indy100. Prije toga, ljudi su se mnogo rjđe prali, a nije baš da su išli okolo i smrdili jedni drugima. Nakon nekoga vremena, kažu liječnici, naše tijelo nauči funkcionirati bez silikonskih preparata punih parabena i ostalih štetnih sastojaka, i poprimi normalan, ljudski miris.

No, na sve se treba naviknuti, pa tako i na ovo. Poželjno pranje bilo bi ono vodom, a ukoliko vam ipak treba malo 'parfema' pripazite na količinu preparata kojim gušite svoju kožu.

Naslovnica Zdravlje