Stil Zdravlje

umirovljenica u top formi

'Tetka' ima 58 godina, a puca od snage i obara izgledom: Dok muški u teretani pušu i stenju, ja biceps-sklek odradim bez po muke!

umirovljenica u top formi

Ona ima 58 godina, a "puca" od snage, svježine i pozitivnog duha. Na pragu sedmog desetljeća život joj izgleda kao da ima barem trideset manje. Njezina gotovo svakodnevna rutina je jutarnje šetanje psa, (ljetna) banjada i - teretana.

U teretani diže nemale kilaže, no još intrigantniji je podatak da je naša sugovornica ozbiljno počela raditi na svom tijelu tek u 56. godini! Riječ je o Nadi Nemčić, simpatičnoj Šibenki, koja nam sugerira da izreka "nikad nije kasno" ne predstavlja tek otrcanu frazu.

S Nadom smo ugodno ćakulali nakon jednog od njezinih treninga. Prije nego što smo je "priveli" pred diktafon, valjalo ju je i snimiti. Kad je naš fotograf Nikša Stipaničev već otišao, Nada nam je kroz smijeh priznala: "Više me umorilo ovo fotografiranje nego cijeli trening! Nikša se zaista potrudio, no ja vam nisam navikla pozirati."

A da bismo počeli priču o Nadi Nemčić, treba se vratiti šest godina u rikverc.

- Moj sin je krivac što sam krenula u teretanu. On me je odveo na trening kod svog prijatelja i odmah sam se zaljubila u sprave za vježbanje. No, u to vrijeme sam imala zdravstvenih problema, pa sam prestala trenirati. Ta je stanka potrajala četiri godine dok nisam ponovno otišla na trening u teretanu Ive Vukšića, u kojoj i danas treniram. Vježbanje me ispunjava, sretna sam i, što je najvažnije, zdrava – govori nam Nada.

Nada Nemčić je u travnju otišla u prijevremenu mirovinu, pa sad ima i više slobodnog vremena nego prije. No, tempo treninga joj je isti.

- Mislim da su tri treninga tjedno sasvim dovoljna da jedna umirovljenica bude u formi! Uostalom, bila bih bezobzirna kad bi svaki dan uzimala suprugu automobil! A bez auta ne mogu stići u tereranu – kroz smijeh će ova vitka Šibenka.Starije, ali i mlađe Šibenke nerijetko se javljaju Nadi kako bi od nje dobile savjet za vježbanje.

- Najteže se dignuti s kauča i početi. Sve bi one krenule vježbati, ali od jeseni! U većini slučajeva sve ostane samo na priči. Vježbanje vam se mora uvući pod kožu. Teretana je sastavni dio moga života. Kad preskočim trening, imam grižnju savjesti – kaže nam Nada.

Naša sugovornica ne bježi od istine kako svi u teretanu odlaze sa željom da izgledaju bolje.

- Svi želimo prije svega "skinuti" trbuh kao temeljni uvjet da bismo izgledali bolje. Zato sam izmislila i poseban izraz. "Skidamo" trbuh da zeznemo gravitaciju – otkriva nam gospođa Nada.

U sjajnoj atmosferi, koja vlada u njezinoj teretani, simpatična je Nada gotovo za tren dobila nadimak.

- Svi me zovu "tetka"! Taj nadimak je logična posljedica intimne, gotovo obiteljske atmosfere koja vlada u našoj tererani. Odlična smo ekipa. Kad su me počeli zvati "tetka", rekla sam im da mi se taj nadimak baš i ne sviđa, jer zvuči kao da je iz porno časopisa! No, sada sam se već navikla. Postao mi je simpatičan – priznaje Nada Nemčić.

Kad ostali polaznici teretane vide Nadu kako radi punom parom, ne treba im dodatan motiv. Makar se nekoliko puta dogodilo da muškarci ne mogu odraditi vježbu koju Nada napravi bez problema!- To se posebno događa kad treba izvesti biceps-sklek. Dok ga ja napravim bez po muke, muški pušu i stenju. Neki priznaju da ne mogu, drugi se trude svim silama, ali ga ne uspiju izvesti, pa im kažem "kako vas nije sramota"! Zafrkajem ja njih, ali i oni mene – prepričava Nada smiješne situacije iz teretane.

Jedan od njezinih glavnih motivatora je trener i vlasnik teretane Ivica Vukšić. U posljednje vrijeme Ivica "naganja" Nadu da nastupi na bodybuilding natjecanju u kategoriji iznad 60 godina. Njegova najstarija klijentica, međutim, još nije prihvatila ponudu.

- Ive vidi napredak na mojem tijelu. On zna da grizem, pa mu je gušt raditi sa mnom. Znam da bi mu bilo drago da odem na natjecanje. To je i za njega izazov. Tko zna, možda ga i prihvatim – smije se Nada.

Kad smo dogovarali razgovor, Nada se pomalo začudila što smo je kontaktirali, pa nas je upitala "Zašto sam vam ja interesantna?". Kad smo joj objasnili zbog čega želimo napraviti priču o njoj, složila se kako je "bitno da tekstom pošaljemo poruku mlađim ženama". Pa, evo Nadine poruke:

- Znate, nije mi drago kad ljeti vidim dame u kupaćim kostimima koje su obilate u struku. Mladost je lijepa sama po sebi. No, ne smijemo se nikad zapustiti. Treba živjeti zdravo. Za one koje nisu zadovoljne svojim izgledom, moj savjet nije da krenu sutra, nego već danas, jučer! Poslije će im biti žao. Put do cilja će biti mukotrpniji.

Slično poručujem i dečkima. Bitno je krenuti. Kad budu vidljivi prvi rezultati, to će ih samo dodatno motivirati da stignu do cilja – za kraj će neuništiva Nada Nemčić.

Naslovnica Zdravlje