Stil Zdravlje

Bitno je što jedete

Moćni afrodizijaci u vašoj kuhinji: dragi muškarci, imamo više nego dobre razloge zašto ove obične namirnice uvrstiti u dnevni menu

Bitno je što jedete

Svi znaju da je prehrana bitna za zdravlje, no ono što jedete također se može odraziti i na vaš seksualni život. Muškarci u Hrvatskoj posebno imaju tendenciju hraniti se 's brda, s dola', ne pazeći previše, no kad pročitate nešto više o sljedećim namirnicama koje ne samo da su dobri afrodizijaci već i pogoduju zdravlju prostate te čuvaju plodnost, mogli biste sljedeći put promisliti što ćete si staviti na tanjur.

Dokazani afrodizijaci

Čili paprika drži se dokazanim afrodizijakom. Na cijeni je kod Talijana; poznatih ljubavnika. Znanstvenim se studijama pokazalo kako se visok unos antioksidanasa putem hrane pozitivno odražava na kvalitetu i pokretljivost spermija. Upravo čili obiluje antioksidansima. Uz vitamine C i E, tu je i cijeli niz fenolnih tvari specifičnih za ovaj začin, piše portal Živim.hr.

Orasi, bademi i sezam stari su afrodizijaci. I taj ih glas prati ne bez razloga. Imaju mnogo vitamina E koji potiče seksualni nagon. Vitaminom E su također bogate suncokretove, sezamove i lanene sjemenke.

Bučine sjemenke bogate su cinkom. Bez dvojbe su afrodizijak jer cink pozitivno utječe na razinu testosterona, muškog spolnog hormona, u krvi. Ova mineralna tvar podržava i zdravlje prostate. Zato, dok s društvom gledate utakmice Lige prvaka, umjesto čipsa i krekera grickajte bučine sjemenke. Imat ćete od njih veće koristi. 

Seksualni nagon

Za nesmetano prenošenje genetskog materijala putem spermija, potreban je folat. To je vitamin B skupine na kojemu su bogati listovi celera, peršina, te artičoke i šparoge. Ove su vrste povrća, valjda iskustveno, od davnina cijenjene kao afrodizijaci. Folatom je općenito bogato zeleno lisnato povrće. Eto razloga za njegovo često uključivanje u jelovnik.

Drevna Indijska medicina opisuje rižu kao afrodizijak. Druge kulture štuju med, bananu i datulje. Svima je zajedničko da obiluju ugljikohidratima. Složeni ugljikohidrati (iz riže) ili jednostavni (iz voća) bili su i ostali aktivnom muškarcu glavni izvor energije, piše portal Živim.hr.

Kilaža je ipak bitna

A kako tjelesna masa utječe na plodnost muškaraca? Poznato je kako muškarci s prekomjernom tjelesnom masom ne gledaju objektivno svoje stanje. Za sebe kažu da su samo krupniji. Iako ima i onih koji su mišljenja kako je bolje da ljulja nego da žulja, valja znati kako gojaznost negativno utječe na plodnost.    
 

Naslovnica Zdravlje