Stil Zdravlje

opasna infekcija

Zbog kontaktnih leća potpuno je oslijepila na jedno oko; 'Ovo nikada nemojte raditi da vam se ne dogodi isto', upozorava

opasna infekcija

Probudila se jedne subote prije šest godina i shvatila kako joj iz desnog oka neprestano cure suze. Irenie Ekkeshis (36) otišla je u apoteku i uzela kapi. Kroz nekoliko dana saznala je da ima Acanthamoeba Keratitis (AK), rijetku ali ozbiljnu infekciju oka, piše 100posto.hr.

"Mislila sam da je to mala infekcija koja će proći do ponedjeljka. Do navečer nisam mogla ni ući u vlastitu kuhinju, jer nisam mogla podnijeti neonsku lampu, previše me boljelo“, prisjeća se.

Otišla je na pregled u specijaliziranu bolnicu gdje su je liječnici podvrgnuli struganju rožnice.  "Bilo je grozno kao što i zvuči, vidiš iglu koja ti ide ravno u oko. Boljelo je iako su mi nakapali kapi protiv boli“, rekla je za BBC.

Kroz nekoliko dana saznala je da ima Acanthamoeba Keratitis (AK), rijetku ali ozbiljnu infekciju oka, što uzrokuje mikroorganizam koji se nalazi i u vodi iz slavine te bazenima.

Kaže da se nikad nije otuširala s lećama na očima, kao i da nikad nije plivala u bazenu s njima.

Leće je nosila od svoje 12 godine

"No saznala sam da se može zaraziti i ako dirate leće s mokrim rukama, nakon pranja“, kazala je mlada žena.

U dobi od 12 godina Irienie je odlučila zamijeniti debela stakla naočala kontaktnim lećama. U dobi od 30 počela je nositi dnevne potrošne leće. To je vrsta koju se nosi tijekom dana, a navečer se bacaju. Do tada nije imala problema s njima.

Infekcija oštećuje rožnicu. Ekkeshis je prvo dobila antiseptik, liječnici su joj rekli da su počeli liječiti infekciju dosta rano i da je samo pitanje tjedana kada će je se potpuno riješiti. 

Stanje joj nije bilo bolje, nego se pogoršalo. Oko ju je počelo nepodnošljivo boljeti. U svibnju 2013. transplantirana joj je rožnica, činilo se uspješno. Nakon 10 dana vid joj se ponovo počeo mutiti.

"Pregledom su ustanovili da se AK preselio i na novu rožnicu. Bila sam ponovo na početku“, kazala je. Drugu transplantaciju prošla je 2014. U međuvremenu je Irenie prihvatila svoj oslabljeni vid.

"Moj savjet ljudima je jednostavan, nikada nemojte dopustiti da vam leće dođu u kontakt s vodom, ni u tušu, niti u bazenu, niti kada perete ruke“, zaključila je.

Naslovnica Zdravlje