Gomoljast, neugledan, spljošten, nepravilan, a pritom i intezivnog neugodnog mirisa. I ne zvuči kao idealna preporuka kada bi nekome tko ga nije kušao trebali opisati tartuf. No od kada je ova rijetka i skupocjena gljiva, u kojoj su Rimljani uživali još u 18. stoljeću, otkrivena prije 80 godina i u Motovunskoj šumi, ovaj dio Hrvatske postao je mjesto kojem 'hodočaste' svi oni koji žele uživati u jelima od tartufa.
Sezona crnog ljetnog tartufa traje sve od travnja do prosinca, a skupocijenog bijelog tartufa tek od rujna do prosinca. U tom periodu po nekim procjenama preko 1000 obitelji s istarskog poluotoka bavi se lovom tj. branjem tartufa, uz pomoć posebno dresiranih pasa.
Tartufu odgovara glinasta vlažna zemlja, stoga se može pronaći u hrastovim šumama koje rastu uz tok rij...
Sezona crnog ljetnog tartufa traje sve od travnja do prosinca, a skupocijenog bijelog tartufa tek od rujna do prosinca. U tom periodu po nekim procjenama preko 1000 obitelji s istarskog poluotoka bavi se lovom tj. branjem tartufa, uz pomoć posebno dresiranih pasa.
Tartufu odgovara glinasta vlažna zemlja, stoga se može pronaći u hrastovim šumama koje rastu uz tok rij...