StoryEditorOCM

Zimski akvarel, spektakl za pamćenje

Piše Milena Budimir Foto: Bozidar Vukicevic/Cropix, Vojko Basic/ Cropix, Zvonimir Barisin/Cropix, Paun Paunovic/Cropix, Nikola Vilic/Cropix, Jakov Prkic/Cropix
4. prosinca 2019. - 16:17

Najlipši dil godine u najlipšem gradu na svitu – to je nešto što jednostavno morate doživjeti! Ovaj put "Advent u Splitu – zimski akvarel", osim obilja glazbe i zabave, teži tome da u vama probudi emocije nekih davnih vremena.
Svi koji posjete Split do drugoga dana iduće godine uplovit će u retro vremeplov i prisjetiti se nekih zaboravljenih stihova, igara i okusa. Tijekom pet tjedana guštat će se u božićnim delicijama na raznim adventskim lokacijama, a s fotokornera na Vidilici i Matejušci poslati milijune jedinstvenih razglednica u cijeli svijet.
Neka svit vidi kako se u Splitu fešta!

BOŽIĆNI SAJAM I ADVENT NA RIVI
Nezaobilazna adventska lokacija je, naravno, Riva, koja se i ovaj put pretvara u centralnu pozornicu gradskog života i nudi veselu božićnu zabavu, gastronomsku ponudu i raznolike autohtone suvenire u 11 ugostiteljskih, tri trgovačke i tri slatke kućice. Sponzor ljubavi i topline koja će se uvući u adventske kućice je Coca-Cola.
Zabavni program obiluje tematskim večerima i nastupima poznatih glazbenih imena. Manifestaciju otvara veseli glazbeni sastav Gustafi, a posjetitelje će zabavljati i Giuliano i Diktatori, Alen Nižetić, Marko Pecotić & band, grupa Vatra i brojni drugi izvođači na svakodnevnim koncertima koji počinju u 20 sati. Posebna poslastica bit će božićni koncert Tedija Spalata.
Dječji programi, klapski nastupi, klasični kvinteti, zabavne grupe, tradicionalni napjevi zborova, samo su dio dnevnog programa koji vikendom počinje u 11 sati. Retro Božić ponedjeljkom, rock utorkom, plesnjak srijedom, after work četvrtkom, koncertne večeri petkom i subotom te unplugged nastupi i stand-up nedjeljom učinit će ovaj Advent na Rivi nezaboravnim.


GASTROADVENT
Kako bi ovogodišnji "Advent u Splitu – zimski akvarel" prikazao i blagdansku tradiciju kroz okuse pobrinut će se gastro-projekt Gastroadvent by Olja Martinić. Splitski restorani pripremili su razne gastro-projekte u sklopu kojih će se moći osjetiti blagdani u Dalmaciji kroz sva osjetila. Na Pjaci će se plesnjakom obilježiti davne načine zabave, a osim tradicionalnog Adventa na Pjaci, tu su i Advent na Obrovu te poznati Advent u Perivoju. Čarobno će i ove godine biti u Žrnovnici, na Božićnoj štoriji, u sklopu koje će biti uprizorene žive jaslice, a tu je i božićni sajam, dječji programi, koncerti i Noć Aurore. U cjelokupan program Adventa u Splitu uključit će se studenti, umjetnici, Centar za odgoj i obrazovanje "Juraj Bonači" i ostale udruge, a za kulturni dio programa pobrinuli su se muzeji i galerije, budni čuvari naše povijesti, kulture i tradicije. Duh Božića unijet će i Splitski skautski zbor u Splitu, koji nam donosi svjetlost s mjesta rođenja Isusa Krista.

ĐARDIN
Strossmayerov perivoj, nama draži (i poznatiji) kao Đardin, postaje pravi ledeni park s klizalištem, koji će unijeti čaroliju Božića svoj djeci i onima koji se osjećaju kao djeca. OTP banka sponzor je radosti koju donose svjetla božićnih lampica i 3D figurica. Subota ujutro od 11 sati rezervirana je za djecu koja će uživati u glazbenom i dramskom programu, plesnim nastupima, brojnim darovima i gastro-ponudi na četiri adventske kućice. Ne smijete propustiti ni tradicionalno paljenje adventske svijeće subotom u 17.45, koje će biti popraćeno svečanim zvukovima crkvenih zborova, kulturno-umjetničkih društava i nastupom zborova 23. Međunarodnog zborskog festivala Cro patria 2019. Nedjeljom ujutro uživat ćemo u klasičnoj i duhovnoj glazbi od 11 sati.

TRG GAJE BULATA
Kazališni trg, odnosno Trg Gaje Bulata, fotografijom nas vraća u sedamdesete i osamdesete u Splitu. Sponzor sjećanja je Hrvatska lutrija, koja nam donosi izložbu Feđe Klarića, jednog od najuglednijih splitskih fotografa. Posebno glazbeno iznenađenje priredit će zbor i orkestar HNK Split, koji će izlaskom na Trg Gaje Bulata unijeti bogatstvo kulture i glazbe na ulice grada.
 

MARMONTOVA
Ove zime Marmontova ulica živi u duhu dječje igre i dijeljenja prijateljstva koju donosi Radio Dalmacija – sponzor zaigranosti. Igrat ćemo se na zaboravljene "zoge" ili "školice", koja će se protezati duž cijele Marmontove ulice, a dnevnim javljanjem u radijski eter i veselim plesnim animacijama uz nastupe uličnih zabavljača najavljivat će se nadolazeća događanja.
 

KAKO DO NAS
Radi bolje prometne povezanosti, HŽ Putnički prijevoz, u suradnji s Turističkom zajednicom grada Splita, svake subote i nedjelje nudi besplatnu povratnu vožnju građanima Splita, Solina, Kaštela i Trogira do centra grada. Besplatan prijevoz subotom i nedjeljom ujutro i popodne bit će omogućen prigradskim vlakom na relaciji Kaštel Stari – Split – Kaštel Stari. Za najmlađe posebno će prometovati adventski vlakić.
Za svoje sugrađane Turistička zajednica grada Splita i tvrtka Promet Split d.o.o. uvode dvije besplatne adventske linije (Žrnovnica – Riva, Kila – Riva) koje će prometovati svaki vikend cijeli dan.


DOČEKAJMO NOVU ZAJEDNO
Svatko tko je barem jednom bio na Silvestrovo na našoj Rivi zna kakva ih zabava očekuje. Za one koji to ne znaju moramo kazati kako će imati priliku osjetiti i doživjeti pravu splitsku feštu uz spektakularan vatromet. Novogodišnji je koncert prava poslastica! Klapa Intrade i Tomislav Bralić stvorit će veseli dalmatinski ugođaj, a za zabavu do jutarnjih sati zadužena je Jelena Rozga, pjevačica koja zna napraviti pravu feštu.
Početak nezaboravnog dočeka u Splitu je, kao i obično, fešta "rane Nove godine", na Silvestrovo u 15 sati na Pjaci. To je događaj o kojem ćete pričati ostatak godine. I pri tome, vjerujte, ne pretjerujemo. Nije zgorega ni da isti dan – točno u podne – nađete sebi mjesto Ispod ure, tamo će vas tradicionalno splitske klape dignuti svojim glasom u nebesa.

Cjelokupni program možete pogledati ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 14:01