StoryEditorOCM
Promo arhivJELOVNIK KOJI ODUŠEVLJAVA

Svjetski masterchef iz 'Kadene' nudi Splićanima jedinstvenu igru okusa

1. lipnja 2019. - 09:00

To što je "Kadena" od prije 15-ak dana dobila novog chefa kužine, iskonskim dalmatinskim gastronomima već je poznata činjenica. Ali poznata je postala vrlo brzo i širim masama, jer je kuhinju jednog od tek nekolicine podmarjanskih restorana s najboljim pogledom na splitski akvatorij, preuzeo ni manje ni više nego svjetski masterchef Damir Sertić. I tu, kod nas i ostaje. Mogao je birati, kuhar s takvim titulama može uprijeti prstom i samo reći – tu, baš tu želim raditi.
A Damir je odabrao grad pod Marjanom, centar Dalmacije, i odlučio svoju inovativnost, kreaciju, igru okusa darovati upravo splitskim gostima.
Dakle, chef Damir je u "Kadeni" kratko, ali gurmanskim očima gledano, već dovoljno dugo za stjecanje splitskih gostiju koji su u njegovu potpisu pronašli neka od omiljenih jela. Kartu je dobro složio, vodio se mudrim receptom popunjavanja jelovnika onim čega u dosadašnjoj gradskoj ponudi nema. Pa je tako, primjerice u njega ubacio apsolutni "Kadenin" hit, file brancina zarolan s mladom blitvom.


I znate što je odlučio? Upravo taj, jedan od najkonkurentnijih specijaliteta, podijeliti s čitateljima Stila.
- Naziv jela baš zvuči gurmanski, slojevito, nekima možda na prvo čitanje aludira i na zahtjevnu pripremu. No zapravo je vrlo jednostavan napraviti ga i u kućnoj kuhinji. I s njim ćete doslovce oduševiti svakoga gosta. Ono na čemu smo bazirali jelovnik je uvijek ta naša domaća, friška, iz mora, iz polja, netom ubrana namirnica. Osobno idem po nju, tako da moj radni dan započinje u ranim jutarnjim satima. A završava kada i zadnji gost ode iz restorana. No jedino na takav način mogu pružati vrhunsku uslugu.

A ona će se temeljiti na našoj oboritoj ribi iz Jadrana, uklopljenoj u miks tradicionalne i moderne kuhinje. Bit će tu i molekularne kuhinje, velikog izbora steakova, ali i japanskih i azijskih specijaliteta, od sushija, do tune na vijetnamski način - najavljuje Damir.
Svi mi dobro znamo kako svaki chef ima svoje male tajne velikih majstora kuhinje. Pa kada je već tako, poslušajte što nam chef Damir otkriva. Primjerice crnu pogaču koja boju dobiva od sipina crnila. Ali tu postoji još jedna tajna, umjesto soli u pogaču se stavlja prah domaće pancete, dehidrirane, samljevene. Dovoljno slane da prisnaži okus, dovoljno aromatične za stvaranje posebne note jela.
- Sva raskoš okusa crne pogače pojačava se miksom domaćeg i masla od tartufa. To bi bilo predjelo, za juhu preporučujem onu s esencijom graška ili kukuruza. A za glavno jelo bih predložio tres major steak od 400 grama, koji serviramo s kremom od šumskih gljiva, lećom i pjenicom od hrena. Takav niz bi se mogao završiti desertom tipa lemon curv kreme, koja se jedino kod nas može probati - veli chef Damir, koji je očito naumio razmaziti naša nepca, priviknuti ih na nešto malo drukčije, posebnije.

 

Predjelo

Krak hobotnice s avokado kremom i čipkom od sipe s mikro zelenjem graška

Sastojci (za jednu osobu)
krak hobotnice
čajna žlica masla
pupa jednog avokada
žlica sira Philadephija
sok pola limuna
prstohvat soli
mikro zelenje graška
Za čips od sipe:
20 g glatkog brašna
60 g maslinova ulja
180 g vode
žličica crnila od sipe


Priprema:
Krak hobotnice kuhati sat vremena, potom ga malo premazati maslom i na roštilju brzo zapeći. Za avokado kremu izblendati pupu avokada s Philadelphija sirom, limunovim sokom i prstohvatom soli. Blendati sve dok se ne postigne glatka krema.
Za čipku od sipe povezati brašno, maslinovo ulje, vodu i žličicu sipina crnila. Od smjese na tavi ispeći male pogačice nalik palačinkama. Sve zajedno servirati na tanjur i ukrasiti mikro zelenjem graška.



 

Glavno jelo

Rolada od lubina i blitve u mousseu od krumpira i emulziji peršina i bosiljka

Sastojci (za jednu osobu)
file lubina težine 200 g
list mlade blitve
200 g krumpira
0,5 l vrhnja za kuhanje
žličica maslinova ulja
dva prstohvata soli
peršin
bosiljak
maslinovo ulje

Priprema:
Preko fileta staviti list blitve i zarolati ga od repa prema vrhu. Roladu dobro omotati strech prozirnom folijom sa svih strana, i kuhati u vreloj vodi 10-ak minuta. Krumpirima za pripremu moussea skinuti koru i skuhati ih u vreloj vodi. Potom ih izblendati s vrhnjem za kuhanje, maslinovim uljem i solju. U restorantskoj kuhinji smjesa se potom stavlja u sifon i mousse se dorađuje plinom dušikom. U kućnoj kuhinji se približna struktura moussea može postići dodatkom masla, koji će masi dati rjeđu strukturu. Za pripremu emulzije uz dodatak maslinova ulja u blenderu izmiksati peršin i bosiljak do guste mase. Poslužiti.
 

Desert

Parfe krema od šafrana

Sastojci:
4 žumanjka
100 g šećera u prahu
1 kupovna vrećica šafrana
0,003 doza ruma (jedan bićerin)
pola litre slatkog vrhnja

Priprema:
Na laganoj vatri tri do četiri minute mutiti šećer, šafran i jaja da se dobro povežu. Mutiti dok se ne postigne gusta masa. Skinuti s vatre, još malo lagano miješati dok se ne rashladi i zatim dodati rum i pola litre slatkog vrhnja. Mikserom ili pjenjačom istući smjesu dok se ne postigne čvrsta masa. Staviti u frižider na sat vremena. Poslužiti u zdjelice uz dodatak jagoda, banana, svježeg voća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 19:36