StoryEditorOCM
Promo arhivNikad nije kasno za nove spoznaje

Koja je prava dob za početak učenja jezika?

21. rujna 2018. - 16:00

Dilema mnogih roditelja jest kada je idealno vrijeme da njihovo dijete započne s učenjem stranih jezika. Većina stručnjaka složila se kako je to upravo predškolska dob, jer je tada djetetov mozak poput spužve - upija brzo i temeljito, a s obzirom na to da je riječ o zabavnom sadržaju, pritom i uživa. Osim toga, prema preporuci Europske unije, s učenjem najmanje dvaju stranih jezika najbolje je da se počne što je ranije moguće, već u predškolskoj dobi.
Zanimalo nas je stručno mišljenje, pa nam je profesorica talijanskog i francuskog jezika Josipa Botić pojasnila detalje. Za početak je navela kako je učenje stranih jezika veoma važno jer time stječete nova saznanja, upoznajete različite kulture i tradicije, te sebi otvarate vrata… Stoga, što se prije susretnete s novim jezičnim pravilima, to bolje.
- Kada govorimo o učenju stranih jezika, ono što svakako predstavlja jedan od najvažnijih faktora jest dob učenika. Često se postavlja pitanje koje je idealno vrijeme za početak učenja i može li se nakon određene dobi "nadoknaditi" propušteno. Naglasila bih kako se s učenjem stranog jezika može započeti već između druge i sedme godine života. Jedan tako složen koncept kao što je rano učenje donosi brojne prednosti, ali predstavlja i svojevrstan izazov. Djeca u toj dobi uče prirodnim, odnosno spontanim putem, otvoreni su, znatiželjni i zaigrani. U toj dobi oni spontano usvajaju strani jezik i nije im poznat osjećaj straha ili blokade, ne srame se.
Posebno bih izdvojila utjecaj koji rano učenje jezika ima na usvajanje izgovora kod djece. Djeca u ranoj dobi oponašaju pravilan izgovor odnosno oponašaju intonaciju, zvukove, ritam i mogu savladati izgovor bez stranog akcenta - kazala nam je profesorica, te pojasnila kojim se nastavnim metodama pristupa djeci.
- Učenje u ovoj dobi odvija se kroz igru i vrlo je važno da su metode izvođenja nastave kao i materijali kojima se koriste nastavnici prilagođeni djetetovu uzrastu i kognitivnom razvoju. Dijete bi trebalo učiti kroz igru u ugodnoj atmosferi i druženju uz različite aktivnosti kao što su igre (pantomima, igre asocijacija, memory i slično), pjesmice, brojalice, priče, crtići, a veliku važnost imaju i geste i pokreti. Tako djeca spontano uče bivajući na različite načine izložena jeziku - kazala nam je, naglasivši kako nije riječ o klasičnom učenju kakvog mi kao pojam poznajemo nego da se radi o učenju kroz igru. Nema formuliranja pravila i definicija, učenja gramatike, objašnjavanja jer takav pristup u toj dobi nema nikakvog smisla-preapstraktno je i ništa im ne znači - smatra profesorica Botić.
Prema njezinu mišljenju, prednosti ranog učenja stranog jezika su višestruke. Osim spontanog usvajanja izgovora, dijete razvija i vještine slušanja. S obzirom na to da su jezik i kultura neraskidivi i nemoguće je odvojiti jedno od drugog, djeca stvaraju pozitivne stavove prema drugim kulturama i prema učenju općenito. Velika je vjerojatnost da će dijete koje je započelo s učenjem jednog stranog jezika u ranoj dobi lakše usvajati i druge jezike.
Europska jezična politika je usmjerena na promicanje višejezičnosti i jedan od načina na koji se to radi je upravo učenje jezika u ranoj dobi.
Kako je naša sugovornica prethodno naglasila, s učenjem stranog jezika može se započeti već u predškolskoj dobi, no, to naravno nikako ne znači da se neki jezik ne može i kasnije naučiti.
- Nikada nije kasno da se počne s učenjem, samo je razlika u tome da su u starijih mehanizmi i strategije učenja potpuno različiti nego u djece i adolescenata.
Evo zašto je bolje početi s ranijim učenjem:
- Kod odraslih postoji osjećaj srama, straha od pogreške, nisu spremni toliko se izložiti kao što je to slučaj kod djece. Djeca u toj ranoj dobi nisu opterećena svim tim faktorima i usvajaju i uče a da ne pitaju što i kako. Kod odraslih je napredak brz jer im je poznat sistem učenja, ali nakon kratkog vremena može uslijediti stagnacija. Također, djeca u toj dobi do 7. godine nemaju pritisak od ocjena, izvršavanja zadaća i slično - kazala nam je profesorica, te za kraj dodala kako je izloženost jeziku vrlo važna, a za to su odlični crtani filmovi i pjesme na stranim jezicima koje pospješuju usvajanje novih zadataka.

Detaljan popis škola stranih jezika potražite na portalu SLOBODNE AKTIVNOSTI.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 12:18