Overlay
Staro je novo novo

Najbolji trikovi za kupovinu u second-hand dućanima: trgovine rabljenom odjećom mogu biti izvor skrivenog blaga, a evo kako izbjeći razočaranje

Piše Stil
18. rujna 2020. - 12:15

Dućani rabljene odjeće na Zapadu su godinama već stvar prestiža, dokaz da svoj stil ne kupujete novcem iako cijene takvih komada mogu prestizati one iz high street dućana. Upravo komponenta održivosti mode koju podrazumijevaju također je jedan od razloga njihove sve veće popularnosti. 

Vintage rariteti pridonose autentičnosti svačijeg stila, a ako imate jako puno sreće možda naiđete i na neke retro dizajnerske uratke. U inozemstvu postoje dućani specijalizirani za njihovu prodaju, ali zbog truda koji iziskuje takvo probiranje i nabava i cijene su vrlo visoke. 

Kod nas postoji manji broj vintage dućana, ali običnih Second-handova zato ima sve više, s obzirom da se ulaskom u njih upuštate u sate kopanja, a Valentino cipele iz 90-ih na kakve smo jednom naišli u splitskom dućanu gdje se odjeća prodaje na kile prije se mogu usporediti s dobitkom na lutriji nego li uobičajenom slučaju, cijene su shodno vrlo male.

Pokušajte ne odlaziti u kupnju ciljano jer ćete se sigurno razočarati, ipak postoji nekoliko stvari na koje ćete ako se upustite u ovaj shopping vrlo vjerojatno naći. Možda ne u prvom odlasku, ali…

Traperice visokog struka

Ponekad se čini da je lakše do dobrih traperica bilo doći kad se Jugoslaviji odlazilo u Trst nego u 2020. Često se rade od nekvalitetnih materijala predviđenih da ne traju dugo. Uz to nam nikako nije jasno kako brendovi nisu naučili ni nakon 5 godina što su se retro krojevi ustoličili što je ono što želimo. 

U Second-handovima uistinu postoji velik izbor jeans hlača svih boja, one koje vam se najviše svide možda neće biti i u vašem broju, neke će možda biti malo kraće, ali kad nađete onaj savršeni par nikad ih nećete prestati nositi.

Isto tako nam nije jasno kako već nošene hlače možemo nositi i po nekoliko godina bez da se unište dok nove bacamo nakon 6 mjeseci.

Sakoi, prsluci, odijela

U second handovima je puno veći izbor ženske odjeće, ali neumjerenosti nikad kraja tako da ako tražite odijela obavezno zavirite i na muški odjel na kojem ih puno više i rijetko nestaju. Apeliramo na subotnji odlazak u kojem ćete po cijeni od 20 kuna po kilogramu za 15-ak kuna moći naći sako na preklop, širokih ramena i kariranih uzoraka, drugim riječima svojih snova.

Prsluka, kakvi su ove sezone prilično "in", uvijek ima napretek, a klasičnih crnih ima i u različitim krojevima i veličinama tako da je second-hand super, k tome jeftinija alternativa.

Kaputi

U ovim dućanima vas ponekad može osim u kopanju na još jedan način izdati strpljenje. Dok svi high street brendovi već predstavljaju jesenske i zimske kolekcije u second-handa temperatura zraka diktira što ćete naći unutra tako da o balonerima, da ne govorimo kaputima još nemojte ni sanjati.

Ipak kada dođe do promjene vremena vrlo lako ćete moći naći baloner nalik onima iz starih francuskih filmova i one, što kronično nedostaje u high street ponudi, ispod visine koljena.

Najbolji komadi odjeće koje možete naći u second-hand dućanima u svom gradu

Vuneni retro kaputi također su čest ulov, a rijetko se zna dogoditi da uspijete ponedjeljkom uhvatiti i krznenu bundu. Osim što ćete proći puno jeftinije skinut ćete sa sebe i stigmu krvoločnog ubojice koju, nemojmo se lagati, polako dobivaju svi kupci novog krzna.

Torbe

Gotovo svi trendovi u asesoaru proteklih godina vuku inspiraciju iz prošlih vremena pa ćete lako naći baguette, pletene ili 'poštarske torbe. Za njih je najbolji savjet da kopate i ne odustajete.

19. travanj 2024 08:19