Stil Moda

dan šešira

Split ima umjetnicu za vunene kapeline: upoznajte rad talentirane Lili

dan šešira
Svoj obol obilježavanju čudnovatog praznika – Međunarodnog dana šešira – dat će i "ludi grad", Split, i to zahvaljujući inicijativi hrvatskog Argentinca Tina Bojanića.

On se, naime, domislio u svom lokalu u Getu postaviti tematsku izložbicu autorice Lili Poljak, osebujne umjetnice i specijalistice za filcanje vune kojoj su upravo pokrivala za glavu, priznaje, posebna strast...

'Otkačeni' dizajn

Lili je, naime, diplomirana kineziologinja posebno obrazovana za održavanje zdravlja kralježnice, no istodobno i gorljiva primijenjena umjetnica te članica Tekstilne sekcije ULUHA (Udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Hrvatske), koja iza sebe ima već dvadesetak godina staža u pretvaranju (sirove) merino vune u štošta, a pogotovo maštovita pokrivala za glavu.

Sama nerado koristi riječ "šešir" jer joj, veli, zvuči pomalo uštogljeno, te kao prvu asocijaciju priziva klasične uratke poput onih na glavi kraljice Elizabethe, te ostalih članova visokoga britanskog društva...

- Iako veoma poštujem najpoznatijega svjetskog dizajnera šešira Philipa Treacyja, imam malo dodirnih točaka u radu s njim.Naravno da je i on s vremenom napravio odmak od klasičnih klobuka, njegovi su radovi i dalje veoma otmjeni, dok su moji više "otkačeni" te izrađeni mahom od vune – primjećuje naša sugovornica, kojoj je uvertira za izradu pokrivala za glavu bilo njihovo sakupljanje.

Nauk u Njemačkoj

- Bila sam prava skupljačica šešira, koje sam oduvijek doslovce obožavala, ali ne i nosila. Uvijek mi se činilo da mi loše pristaju, previše prekrivaju čelo, ističu nos i koješta drugo. No, rekoh, rado sam ih kupovala i već imala cijelu zbirku, dok se jednog dana nije dogodio "klik" kad sam ih počela radosno i nositi – prisjeća se Lili.

A začeci njezina konkretnog bavljenja ovom osebujnom umjetnosti sežu još od ratnih godina kod nas, kad je kao netom diplomirana kineziologinja otisnula se u Berlin i priključila se radu u struci u jednom rehabilitacijskom centru...

- Slučajno sam u Njemačkoj nabasala na malu manufakturu vune, i odmah se zaljubila u filcanje, koje sam i naučila. Pri tom se koristi jednostavni instrumentarij: sapun i voda su osnova, a znanje sam nadograđivala u svojstvu gosta-studenta (kao strankinja) pri Hogh Schuleu fur Gestalschung u gradu Pforzheimu.

Također me nadahnuo i rad s djecom u waldorfskom vrtiću, koji su pohađali mališani od moje prijateljice, taj rad s prirodnim materijalima... Jednostavno, zaljubila sam se u te predmete raznih oblika na glavi – sažima Lili, koja se nakon njemačke epizode vraća u Zagreb, te opet u rodni Split.

Rad i za kazalište

U životopis je upisala i kazališnu kostimografiju, točnije, bila je akvizicija kostimografkinji Ani Savić-Gecan u segmentu pokrivala za glavu u dvjema predstavama: Dolenčićevoj "Majci hrabrost" i predstavi "Pepeljuga" redatelja Ivice Buljana. Karitativno je djelovala i u sklopu tematske radionice splitske udruge "Srce", a zanimljivo je bilo vidjeti i njezine izlaze u svijet art-mode...- Sudjelovala sam na Cro-a-Porteru kao akvizicija za asesoar (pokrivala za glavu) dizajnerici Saši Maksimilijanović, a modna fuzija dogodila se i na Wella fashion weeku s kreatoricama Andreom Vidas i Dajanom Vuksan. Bilo je to zanimljivo iskustvo – veli naša kreativna sugovornica, čiji se šeširi zapravo teško mogu nabaviti, no pravi sladokusci ipak će naći put do njih.

Poput, recimo, onih upoznatih s djelovanjem udruge Art Market, koje je također članica, ili pak onih koji će doći nazdraviti "International Hat Dayu" u Bookcafe Marvlvs večeras u 19 sati...

LENKA GOSPODNETIĆ, FOTO: BOŽO VUKIČEVIĆ/EPH


Naslovnica Moda