Stil Ljepota

Posebni u gradu

Nikako ne možete smršavjeti? Ovaj splitski fitness centar ima toliko širok program da biste trebali pronaći sport za sebe, a okružje marjanske šume i pogled na lučicu svakako pomažu

Posebni u gradu

Siječanj je za mnoge vrijeme novih odluka, novih početaka..., a jedna od njih redovito je i ona: počet ću vježbati. I premda je riječ o odluci s kojom ne možete pogriješiti i s kojom ćete u svakom slučaju uvijek biti na dobitku, nekako mnogi od nas nikako s tim sportom na zelenu granu.

Krenu, pa odustanu, pa opet krenu, pa odustanu... Kod nekih je razlog manjak motivacije, kod nekih je naprosto na snazi ona "ne da mi se", a treći još uvijek nisu našli aktivnost koja bi im bila po guštu, barem na dulje staze.

Stoga se Fitness centar "Mint" nameće kao idealno rješenje, jer imaju jedinstvenu ponudu koju nema nitko u gradu, a raspon treninga je toliko širok da su male šanse da vam baš ni jedan trening neće biti po guštu.

Marija Stipičić, vrsna kineziterapeutkinja s višegodišnjim iskustvom, otkriva nam što vam se sve nudi u ovom superopremljenom centru u spinutskoj Lučici.

Pobornici joge bit će posebno oduševljeni jer se tu nude razni programi. Koji?

– U okružju marjanske šume, u dvorani s prekrasnim pogledom na spinutsku lučicu, vježbanje joge ima specijalne čari i posebnu energiju. Stvarno se možemo pohvaliti da imamo široku ponudu za sve ljubitelje joge. Spomenut ću samo neke: Mint yoga fusion, joga za kralježnicu, workout yoga, vinyasa i, naravno, yoga swing. Specifičnost ove joge je u tome što se vježbe izvode uz pomoć marama od posebnog svilenkastog materijala koje su specijalnim sustavom kačenja vezane za strop. Zahvaljujući lebdenju u zraku, nema pritiska na kralješke i zglobove. Aerial joga je specifična i po tome što omogućava izvođenje pokreta koji nisu mogući pri prakticiranju drugih vrsta joge, niti u bilo kojem sportu.

Koji biste trening preporučili početnicima, a koji onima koji su u poprilično dobroj formi?

– Početnik je vrlo širok pojam. To može biti osoba od 20, ali i 70 godina... netko tko je prije bio aktivan, ali zbog posla, obiteljskih razloga, nije zadnjih pet godina vježbao; može biti osoba koja nikad čak nije bila ni na tjelesnom u školi, netko tko je operirao koljeno... Želim reći, svatko ima svoju priču, zdravstvena ograničenja, želje i interese, te pokušavamo individualno pristupiti svakom članu, izabrati ono što je za njega optimalno, da malim koracima u svom životu napravi velike promjene. Naš proizvod je dobar osjećaj koji će imati svaki naš član, kojem smo pomogli da pomakne granice kroz program vježbanja koji mu najbolje odgovara. Jer samo aktivan život znači i zdrav život.

Što biste preporučili onima kojima je osnovni cilj skinuti kilograme?

– Preporučila bih prvo da iskreno "porazgovaraju" sami sa sobom, žele li zaista promijeniti svoj stil života i, još važnije, način prehrane. Svi oni koji misle da će s mjesec dana rigorozne dijete postići rezultate, grdno se varaju. Izgubljeni kilogrami će se isto tako brzo i vratiti čim se vrate starim prehrambenim navikama.

Samo će sastav tijela (omjer mišićne mase i masnog tkiva) ovaj put biti još gori. Jer će uz rigoroznu dijetu bez treninga gubiti i mišićnu masu, a povratkom na stari način prehrane dobiti samo masno tkivo. Uz našu nutricionistkinju Mariju Selak promijenite način prehrane, a uz pomoć naših trenera izaberite oblik aktivnosti koji vama odgovara. Imamo vrlo raznolike programe: pilates, kineziterapija, joga, pole dance, dinamičnije programe, jačeg intenziteta, poput body blast programa, fresh cardio drill, kick mint box...

Naša misija je dokazati da sa svojim tijelom možete sve što poželite i da spoznate da granice ne postoje. Sve dok u svakom od naših vježbača budimo želju za novim pokretom i želju za boljim životom, naša je misija uspješna.

"Mint" u posebnim terminima postaje i "plesnjak". Koji se plesovi tamo mogu naučiti?

– Za one koji vole glazbu i ples preporučamo program ballet workout, koji se temelji na principima treninga klasičnog baleta spojenog s vrlo kreativnim vježbama oblikovanja tijela. Tu je i svima atraktivan pole dance, koji kombinira elemente joge, pilatesa, akrobatike, baleta i suvremenog plesa. Još je tu i salsa, suvremeni ples...

Dolaze li i muškarci kod vas na fitness i postoji li neka grupa samo za njih?

– Muškarci dolaze na jogu, pilates, kineziterapiju, vježbaju na reformerima..., a imamo i strong men grupu.To je zabavan, dinamičan i visokointenzivan trening prilagođen jačem spolu. Vježbe snage i izdržljivosti u kombinaciji s vježbama mobilnosti čine ovaj trening drukčijim od klasičnih vježbi u teretani.

U "Mintu" se mogu naučiti i osnove pravilne prehrane zahvaljujući vašoj nutricionistkinji, koja drži i organizirana predavanja, ali i individualna savjetovanja. Kako izgleda taj individualni pristup?

– Naša nutricionistkinja Marija Selak za svaku osobu radi analizu sastava tijela uz pomoć specijalne vage (metodom bioelektrične impedancije), pa na na temelju zdravstvenog stanja, fizičke aktivnosti i stila života izrađuje personalizirani jelovnik usklađen sa svakodnevnim tempom života te osobe.

Seniori i juniori

U "Mintu" vježbaju ljudi svih generacija, tako postoji i poseban program vježbanja za seniorke, tu su i sportski programi za djecu...
Za članove se održavaju redovita besplatna predavanja o prehrani, tu su i radionice za kineziologe, suradnja s Fitness učilištem..

Reformeri i stability chair

Posebno su dobre pilates sprave reformer i stability chair jer na njima mogu vježbati sve dobne skupine, trudnice, osobe kojima je potrebna rehabilitacija nakon raznih operacija, profesionalni sportaši... Reformer je sprava koja ima kliznu podlogu na kojoj tijekom vježbanja možete ležati, sjediti, klečati, stajati... Pokreti i vježbe su kontrolirani, precizni, aktiviraju se male mišićne skupine i bolja je stabilizacija cijelog tijela u izvođenju samih vježbi. Vježbe na reformeru aktiviraju duboke mišiće trbuha i leđa (stabilizatore), nakon kojih se smanjuje bol u leđima i poboljšava držanje tijela. Uz stalno opterećenje tijekom vježbanja i stalnu kontrolu same sprave već nakon nekoliko treninga osjetit ćete veliku razliku.

Radionica Thai masaže

u Mintu 2. veljače možete u paru naučiti osnove Thai masaže, na radionici koja će trajati četiri sata. Uz pomoć tajlandske masaže možete se opustiti, olakšati bolna leđa, vrat,ramena, pokrenuti cirkulaciju u stopalima i dlanovima, uz pomoć akupresure točaka na licu otkloniti glavobolju, nesanicu i probleme sa sinusima. Voditeljica radionice je Dea Dergić, napredni thai praktičar i učiteljica na školi tradicionalne thai masaže u Zadru.

 

Naslovnica Ljepota