Stil Kvadrat po mom

POSJETILI SMO

'Namještaj je podignut da bi se lebdjelo': pogledajte stan kojeg je projektirala splitska arhitektica i glavnu ulogu dodijelila hrastovim okvirima

POSJETILI SMO

Pedesetak metara od Kvaternikova trga u Zagrebu, na kraju Šubićeve ulice, smješten je apartman iz naše današnje priče. Nekada je to bio jednosobni stan u stambeno-poslovnoj zgradi sagrađenoj 1964. godine, iz kojeg se pruža pogled na popularni zagrebački Kvatrić i tamošnju tržnicu.

Zgrada je to koja zauzima istočni dio Bloka Badel, vrijednog spomenika industrijske baštine za koji je 2012. godine raspisan natječaj za izradu idejnog urbanističko–arhitektonskog rješenja na kojem prvu nagradu dobivaju “Pablo Pita Architects“ - Pablo Rebelo i Pedro Pita. Preuređenje i prenamjenu tog stana, površine 45 metara četvornih, investitori su, pak, povjerili arhitektici Danijeli Tukić, rođenoj Splićanki sa zagrebačkom adresom.

- Želja investitora Alenke Aškamije i Jerka Govića bila je da dobiju suvremeni prostor u skladu s kontekstom, a moj projektni zadatak preurediti i prenamijeniti jednosobni stan u apartman s 4 zvjezdice – kazuje nam arhitektica Danijela Tukić.

Naša sugovornica pojašnjava kako je prostor koncipiran kao neutralna sivo-bijela baza, a naglasak je na tri prostorna drvena okvira u funkciji namještaja za određenu prostoriju. Svaki drveni okvir kreće iz drvenog poda, zatim ulazi u prostor ispunjavajući određenu funkciju i ponovno završava u podu.

- Tako u dnevnom boravku vijuga poput meandra (polica za knjige), penje se do stropa (rasvjetna tijela), uokviruje prostor za TV, penje se na visinu šanka kako bi se odvojio prostor za kuhanje i ponovno završava u podu. Plohe ispod šanka i iznad TV-a perforirane su kako bi navečer stvorile ugođaj krijesnica koje svijetle u mraku. Ostatak namještaja je također neutralan, a poseban naglasak je na Pedralijevim stolcima Volt i čajnom stoliću T-table od Kartella iz Planeta Moderna. Koloristički naglasak je na slikama, a u dnevnom boravku mjesto zauzima mlada umjetnica Tara Beate Racz sa slikom mace – kaže arhitektica.

S prozora dnevne sobe vidi se tržnica Kvatrić, a iz spavaće sobe izlaz je na mali balkon gdje pogled puca preko Bloka Badel na Zagrebačku katedralu.


Vezuje rasvjetu i vješalicu za jakne


- Osim standardnog namještaja, kreveta i ormara, ispod prozora spavaće sobe nalazi se drveni okvir u funkciji radnog stola s pogledom prema katedrali. Stolac u spavaćoj sobi je takoder dizajnerski komad - Spoon chair od Kartella. Od slika može se naglasiti grafika dubrovačkog umjetnika Josipa Ivanovića – kaže arhitektica.

Kuhinja je istovremeno integrirana u dnevnu sobu, a ujedno okvirom i odvojena od nje. Kuhinja je također bijela, jednostavnih linija i suvremenog dizajna, rađena po mjeri.

- Kupaonica je "obučena" u kvadratične sive pločice "Marazzi" jednake na podu i zidovima, gdje se fuge poklapaju tako da se stvori dojam volumena. Iznad velikog ogledala postavljenog iznad toaletnog ormarića nalazi se rasvjeta u punoj dužini kao okvir ogledala – doznajemo nadalje detalje o preuređenju ovog prostora.

Zanimljivo je i da drveni okvir u ulaznom prostoru, osim rasvjete u gornjem dijelu, služi za vješanje jakni i odlaganje cipela. Inače, sav namještaj, fiksni i pomični, izdignut je od poda kako bi dao dojam lebdenja zbog veličine prostora.

- Ideja je bila stvoriti neutralnu klasičnu fiksnu podlogu (podovi i zidovi) jer su to materijali koji se ne mijenjaju tako često, a potom su i ubačeni drveni fiksni okviri u funkciji namještaja (hrastov masiv). I ostali pokretni namještaj je takoder jednostavan, neutralan, dizajnerski, a slike su kolorističke. Taj prostor treba biti za odmor-meditaciju, tako da oni koji borave u njemu mogu nakon naporna dana odmoriti tijelo i duh – ističe arhitektica Danijela Tukić.

 

Naslovnica Kvadrat po mom