Stil Kvadrat po mom

Gajeta u funkciji stola

Tradicija i luksuz sljubljeni u kršu i kamenu: iz moderne jednokatnice u zaleđu Makarske seže pogled na Brač od kojega zastaje dah, a okućnica je pravi mali rajski vrt

Gajeta u funkciji stola

Obiteljska kuća u Puharićima, u zaleđu Makarske, školski je primjer kako se tradicija, konformizam i luksuz mogu sljubiti u kršu i kamenu.

Dom je to smješten između Biokova i mora, no kamen korišten u uređenju interijera i fasade, ipak je brački. A neprocjenjiv pogled na otok odakle je stijena stigla, puca posebno u sumrak s dva prostrana balkona.Jednokatnica je izgrađena tek prije par godina, a pazilo se u njoj na svaki detalj – i da se stoljetnoj kamenici u vrtu da novi sjaj, i da se bazen uklopi među sadnice ružmarina, lavande, stabala maslina, naranača i palmi.

Kad se vrt promatra kroz stakla osunčanoga dnevnog boravka, čini se kao minijaturna verzija Vodenih vrtova, palače kuće Martell iz "Igre prijestolja".

Budući da je okućnica pomno osmišljena, pazilo se da bude vidljiva iz što više kutova - zato prizemljem dominiraju staklene stijenke. Tu su blagovaonica i kuhinja odakle se izlazi na terasu, a kako bi se prisutnost prirodnih materijala nastavila i unutar zidova, odabran je drveni namještaj. Pa i sami detalji, mnoštvo biljčica u uglovima, po regalima i policama, daju "jungle" štih, u posljednje vrijeme rado viđen, kako u uređenju interijera tako i na modnim pistama.

Iz blagovaonice se do dnevnog boravka stiže u par koraka.

Tamo nas dočekuju naslonjači s ukrasnim jastučićima cvjetnih uzoraka, ali nenametljivih boja. Usred njih je ono što najviše plijeni pažnju u prostoriji – unikatni stol, načinjen na ideju vlasnika doma, zapravo replika stare gajete na kamenom postolju. Ponovno, riječ je o bračkom kamenu. Dominantan je i komin, ukrašen knjigama, slikama lokalnih autora i sitnicama s putovanja.

A kako smo obilazak počeli od prizemlja, spuštamo se najprije u podrum gdje nas dočekuje potpuno drugačiji ugođaj. Otkrivamo po čemu je kuća idealna za guštanje. Tu je teretana s desetak sprava za vježbanje, a pored nje mali hidromasažni bazen i sauna. Pored moderne otvorene tuš kabine, zavučena je vinoteka. Krije najbolja vina našeg podneblja.
Kako bi se ovi moderni elementi uklopili u kućicu starodalmatinskog stila, podrum je oblijepljen zidnim tapetima s uzorkom kamena, a sve što se moglo napraviti u drvu – načinjeno je.Vraćamo se u dnevni boravak, a potom se penjemo na kat stubama od bračkog kamena i kovane ograde. Tu gdje prestaju stepenice, kriju se dvije spavaće sobe - svaka sa zasebnom kupaonicom. Vlasnici nisu štedjeli na prostoru. Toliko su prostrane da imate osjećaj kao da možete po njima trčati i plesati.

A tom doživljaju pridonose i balkoni te prozori, velika ogledala ali i namještaj dok se u nijansama oker, bež i bijele preklapa sa zidovima.

Još jedan "fun fact" doma u Puharićima jest da je sve u njemu kupljeno u Hrvatskoj. Pa tako i kreveti, čija željezna konstrukcija se uvija u ornamente na uzglavljima. Prate ih noćni ormarići, regali popunjeni cvijećem i ogledalcima.Za razliku od sobe okrenute na jug, u spavaonici što gleda na zapad pobijedili su detalji - kao što je veliki teleskop i makete brodova. Jer, u prvoj sobi glavnu riječ vode zidni tapeti - čine veliku ružu iznad kreveta. Nalikuje na fresku, a budući da je nježne bež boje, nije upadljiva niti pretjerana. I kupaonica se nastavlja u istim tonovima i pločicama s ponavljajućim cvjetnim uzorkom što unosi dinamiku u prostoriju. Lusteri, lampe, i ugradbena rasvjeta šaraju po namještaju.

Razgledavanje baš tu i završavamo, još jednim brzim pogledom na zalazeće sunce iza otoka s balkona velike sobe.

 

Naslovnica Kvadrat po mom