Stil Kvadrat po mom

treba imati viziju

Od nekadašnjeg rugla Radunice, garaže od 20 kvadrata, napravili genijalnu kućicu! A tek kad zavirite unutra...

treba imati viziju

Koliko samo jedna kuća može proljepšati cijelu ulicu! Upravo to učinila je kuća "Paese" u Vickotinoj ulici u Splitu. Dala joj je novi šarm i obogatila javni prostor. Naime, na mjestu sadašnje kuće stajala je trošna, poluruševna garaža površine dvadesetak metara četvornih, a sada je slika sasvim drugačija.

- Najveći je izazov kod projektiranja bio iskoristiti tih oko 20 metara kvadratnih korisne površine po etaži na način da se dobije prostor ugodan za život, a i da bude funkcionalan, odnosno da u njega stane sve što investitori žele.

Osim toga, budući da se ta kuća nalazi u zoni pod zaštitom Ministarstva kulture te je dio zaštićene povijesne cjeline, postoje određeni propisi u gradnji koji se moraju poštovati (veličina prozora, drvena vanjska stolarija i grilje, ručno nanesena vapnena fasadna žbuka, lagane međukatne konstrukcije, pokrov od kupe kanalice itd.) - kazao nam je arhitekt Branko Krčum iz arhitektonskog ureda "A.1.B.K." na početku priče o kući koju je projektirao, a koju su vlasnici nazvali "Paese".

Tri cjeline

A Berti Vidović, koji je sa suprugom Željanom kupio tu garažu i odlučio se za investiciju u kuću, pokazuje i sliku kako je to izgledalo i ističe kako je posebna vrijednost ove kuće upravo to što daje novi, bolji izgled cijeloj ulici.

- Kuću smo koncipirali za više namjena, i za turizam uz koji smo mi kao djeca odrastali, ja na otoku Hvaru, supruga na Braču, ali danas-sutra i kao našu obiteljsku kuću.

Ima tri zasebne jedinice za iznajmljivanje (2 sobe s kupaonicama u prizemlju i na prvom katu, te apartman koji obuhvaća drugi kat i galeriju drugog kata), međutim, po potrebi sve se može koristiti kao jedna stambena jedinica ili kao soba s kupaonicom u prizemlju posebno, a ostatak kao zaseban stan. Dali smo joj ime "Paese", uvijek smo govorili idemo u paiz na kavu, što znači idemo u centar mista – govori Berti Vidović.Investitori su zadovoljni i činjenicom da su za hrvatske prilike dosta brzo prošli put od projekta, građevinske dozvole, izgradnje i uporabne dozvole – sve je bilo gotovo za godinu i dva mjeseca.

Definiranje vizure

Arhitekt Krčum pojašnjava kako se ova kuća sa tri strane naslanja na susjedne kuće te je svojim vanjskim gabaritima definirala i upotpunila, na neki način i ispravila, vizuru ulice u kojoj se nalazi budući da je prije izgradnje postojao veliki nerazmjer u visinama kuća duž ulice i odnosu punog i praznog.

- Upravo to definiranje vizure je uvjetovalo i katnost građevine, dakle kuća se sastoji od prizemlja, dva kata i galerije drugog kata. S obzirom na sve uvjete i datosti lokacije, projekt je poprilično uspješno realiziran te je u konačnih 19,0 metara kvadratnih korisne površine po etaži stalo sve što je bilo potrebno da se dobije funkcionalan i ugodan životni prostor – kaže arhitekt.

U prizemlju i na prvom katu nalazi se po jedna spavaća soba s kupaonicom, na drugom katu je dnevni prostor s kuhinjom, a na galeriji drugog kata je prostor koji može služiti kao dnevni boravak ili kao soba (ovisno o potrebi), zasebni WC, tuš i garderoba.

Etaže su povezane unutrašnjim stubištem koje je projektirano u južnom dijelu kuće, na način da zauzme što manje prostora. Istočno pročelje je jedino koje ostvaruje kontakt s ulicom, suncem i zrakom (jer su ostala naslonjena na susjedne kuće), ali budući da tlocrtna površina nije velika, sve prostorije dobivaju dovoljno dnevnog svjetla.
- Kod projektiranja malih prostora važan je svaki centimetar te je bitno voditi računa o korisnim širinama za prolaz, mimoilaženje i sl., na način da te širine ne padnu ispod nekih minimuma pa da se ljudi u tom prostoru konstantno provlače pored kreveta, između stola i kauča i sl.

Iz tog razloga su izvedene niše unutar zidova na određenim mjestima te se tako na kritičnim točkama dobilo, naoko neznatnih, 15 cm korisnog prostora, ali izuzetno bitnih za ugodno korištenje prostora - razlika između 70 i 85 cm u ovakvim slučajevima je jako bitna – ističe arhitekt Krčum.

Što se tiče materijala i opreme u interijeru, u svim prostorijama su, kao završna podna obloga, korištene keramičke pločice s efektom imitacije drva. Stubište je montažno čelično, s oblogom od drva te ogradama od kovanog željeza. U kupaonicama su zidovi obloženi keramičkim pločicama, dok su u ostatku stana obojeni bijelom disperzivnom bojom. Mjestimično se na zidovima u sobama i kuhinji pojavljuje kamen kao završna obloga.

 

Naslovnica Kvadrat po mom