Overlay
polka dot begonia

Točkasta ljepotica osvojila je društvene mreže: doznali smo kako uzgojiti i njegovati biljku koja je apsolutni hit, svaka mrvica truda se isplati

Foto Shutterstock
10. ožujka 2021. - 15:48

Oni koji se sentimentalno vežu uz naslijeđene, obiteljske biljke, presađuju ih i njeguju, tretiraju kao kućne ljubimce, mogli bi nam zamjeriti sljedeću rečenicu. Ali u vrijeme kad svaki dio naših života dobiva puni smisao tek kad mu pridodamo hashtag, jasno je i da o nekim temama progovaramo malo površnije – biljka o kojoj danas pišemo zbog svog je specifičnog izgleda trenutno gorući trend na Instagramu.

Ne čudi, jer njezina neobična pojava djeluje gotovo "dorađena" filterima. Točkasta begonija (Begonia maculata) ili #polkadotbegonia dolazi nam iz tropskih krajeva, raste u Brazilu, a kako bi uspjela cvjetati u svoj svojoj punini i u kućnim uvjetima, potrebno je osigurati joj stanište najviše nalik njezinu prirodnome – vlažnome i tamnome. Nikako je ne biste smjeli držati na izravnoj sunčevoj svjetlosti, jer u prirodi raste uglavnom u sjeni visokih stabala, već joj osigurati diskretnu svjetlost, uz dovoljno vode.

Svu tu pažnju nagrađuje prekrasnim listovima, prošaranim srebrnkasto-bijelim točkama, od čega i dolazi naziv ove lončanice. Veliki i plosnati listovi ove zimzelene biljke su uglavnom tamnozeleni, a prepoznatljive točke tako još više dolaze do izražaja. Begonija cvjeta od kasne zime do proljeća, njezini cvjetovi su bijeli i bogati.

Kako je njegovati?

Potrebno je zemlju u kojoj raste uglavnom držati vlažnom, a zalijevati je u jutarnjim satima, kao i ostale biljke, kako bi se spriječio razvoj gljivica i drugih bolesti preko noći. Isto tako, bilo bi dobro i prihranjivati je svakih dva tjedna od zime do jeseni.
Najbolje je za zalijevanje koristiti odstajalu vodu, a uliti je kad zemlja na dodir više nije vlažna.

18. travanj 2024 03:56