Stil Gastro

opojno pečenje

Dosadile su vam bržole i ćevapi, a ludi ste za gradelama? Isprobajte ovo slasno jelo, koje će miris dima sačuvati gdje mu se najmanje nadate

opojno pečenje

Osim šarenilom boja i opojnim mirisima, topla salata od bundeve, cikle, grožđica i kvinoje, oduševit će vas bogatstvom okusa i užitkom lakoće postojanja, koji će zaokružiti vaš obrok. 

Iako je cikla u našim krajevima česta namirnica, koju pogotovo zimi guštamo najčešće kuhanu i prelivenu maslinovim uljem, ili pak ukiseljenu, a rjeđe u juhi - kako uglavnom pripremao i bundevu, koja je, također dobar  nutritivni saveznik; rijetko ih se smatra zvijezdama obroka.

Jedan od ukusnijih i u hladnim danima zanimljivijih recepata koji potvrđuju da one to itekako mogu biti, uključuje njihovo pečenje, a kako bolje nego na gradelama.Za pripremu ovog ukusnog obroka za 4 osobe trebat će vam:

4 srednje velike cike
1 srednje velika bundeva
1,5 šake grožđica
1,2 šaka pinjola
1 šalica kvinoje 
dvije mlade kapule
šaka svježeg sjeckanog peršina
maslinovo ulje
acceto balsamico, ili limun
sol, papar

Što se tiče termičke obrade cikle, uobičajen postupak uključuje umatanje  kriški u foliju, uz dodatak maslinovog ulja, soli i papra, kako bi se sačuvala sočnost, pa polusatno pečenje na slaboj vatri, no pravi ljubitelji arome česmine, cijenit će činjenicu da se jednako dobro može ispeći i ˝gola˝ .

Trik je u slabom žaru, ili pozicioniranju kriški debljine 0,5 - 1 cm na vanjske rubove rešetke, gdje će se polako ispeći, a da ne prethodno ne zagore. Preporučuje ju se peći po 8-10 minuta sa svake strane, dok će bundeva biti gotova i ranije. Jednostavnim testom ubadanja vilice provjerite u kojoj su fazi pa već prema tome tempirajte ostatak procesa. Obje je uputno kratko marinirati u maslinovom ulju, soli i papru prethodno pečenju, te po skidanju sa žara još jednom preliti maslinovim uljem.  Kvinoju skuhajte u dvije šalice vode, uz četvrtinu žličice soli, te prethodno ispiranje u mrežastom cjedilu u trajanju od barem 30-ak sekundi, čime ćete ukloniti gorčinu iz okusa. Vodu i kvinoju pustite da u loncu uzavru na srednje jakoj vatri pa smanjite i ostavite da kuha 10- 20 minuta, odnosno dok se voda ne upije. Kada lonac maknete s vatre, ostavite ga poklopljenog još pet minuta kako biste očuvali savršenu konzistenciju.

Kvinoju, buču i ciklu pomiješajte u zdjeli, uz dodatak, grožđica, pinjola, lista svježeg peršina, i sitnije rezanog mladog luka, te začinite dressingom po želji, a najbolje kombinacijom maslinovog i bučinog ulja, te Acetom balsamicom.

Naslovnica Gastro