Stil Gastro

Najbrži recept

Ljubitelji špageta konačno došli na svoje: postoje oni zdravi i dijetalni, a za njihovu pripremu potrebna vam je ova 'neobična' namirnica

Najbrži recept

Ovo je tikva i u njoj "rastu" špageti. Pravi, pravcati špageti. Dobro, ne od tijesta, jer to bi tehnički bilo nemoguće, kosilo se sa zdravim razumom, i što je još gore, značilo bi da su pretrpani ugljikohidratima, a ova tikva broji tek sedam na 100 grama, dok ih tjestenina ima i tri puta više.

Ali, ono što ih čini "pravim" špagetima jest način pripreme, koji je identičan – jednostavno ih obradite, prelijete preko njih omiljeni umak, plodove mora, bolonjeze, parmezan, ragu iz konzerve, nešto što bi inače stavili na obične špagete.

Ovi iz tikve imaju 31 kaloriju, obični 157. I to nije sve! Dijetalni špageti puni su natrija (17 mg), kalija (108 mg), kalcija (23 mg), magnezija (12 mg), pa onda željeza, ali i cijele abecede vitamina – A, B12, C i D. Ljubitelji tjestenine i zdrave prehrane ove jeseni konačno su došli na svoje jer su supermarketi pretrpani špageti tikvama koje se prodaju za dvadesetak kuna, a kad se plod prepolovi, bude ih za dva obroka.Na špageti tikvu čekalo se u Hrvatskoj godinama, dok je ostatak Europe već smišljao recepte za ovo slasno zdravo jelo, pa se tako i potpisnica ovih redaka prije koju godinu okušala u sadnji tikve, što se pokazalo kao potpuni promašaj jer naša klima nije najidealnija za, je li, tikvu u kojoj "rastu" špageti. Za ovu smiješnu i ukusnu sintagmu, donosimo vam osnovni recept koji možete mijenjati shodno vašim gastronomskim afinitetima.

Najprije je potrebno uzeti jači nož kojim ćete je prerezati na pola, a dok se zabavljate razdvajanjem dviju polutki pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva. Izvadite sjemenke, ne i špagete, a onda polutke premažite maslinovim uljem, natrljajte malo soli i papra, pa ubacite u zagrijanu pećnicu. Nek tamo gušta nekih 35 do 40 minuta, dok vilicom ne uspijete probiti koru. Dotad pripremite omiljeni umak, odahnite, prolistajte "Slobodnu", pa pričekajte još malo dok se tikva ohladi. Da, mora se tako. Vilicom postružite pečeni plod tikve, odnosno špagete. Zalijte umakom i dobar tek!


Najbrža priprema
Dani Spies, blogerica i životna trenerica, kaže da je najbrži način za pripremu špageti tikve u mikrovalnoj. Nožem izbušite osam do deset rupa na njoj, stavite je u posudu, i pecite 5 do 12 minuta, ovisno o veličini tikve. Ako vam se ne čini dovoljno mekana, vratite je još koju minutu u pećnicu. Zatim pričekajte da se ohladi, a onda je otvorite tako da dobijete dvije polutke. Vilicom sastružite špagete s kore, i opet, dodajte omiljeni umak!


Čuvajte se zelenih i mekanih dijelova
Dođete pred policu, a tamo – dvadesetak špageti tikvi. Kako odabrati najbolju? Nijanse nisu bitne, jer ne utječu na okus, no ono što morate paziti jest da nema mekanih ili zelenih dijelova. A u hladnjaku može stajati tri do četiri tjedna.

 

Naslovnica Gastro