Stil Gastro

preporučuje domaći svit

Skriveni gastro biseri Dalmacije: evo gdje se odlično najesti i napiti - za manje od sto kuna po glavi!

preporučuje domaći svit

Jadran iz godine u godinu bilježi rekordan broj gostiju, a ugostiteljski objekti niču na svakom uglu, kantunu i ćošku. Nudi se svašta. Ima modernih jela, starinskih, autohtonih s modernim prizvukom, egzotičnih... Kvaliteta i cijena često i nisu u najboljem omjeru, posebice ljeti kad cijene skaču u nebo, nestašica je određenih namirnica, PDV je skočio, a naravno, treba nešto i zaraditi.

Može li drugačije? Gdje jedu lokalci? Koji su to restorani “s dušom” u kojima ćete svakoga dana zateći lokalnu ekipu svih generacija i pokojeg oduševljenog putnika-namjernika? Odlično se najesti i napiti za manje od sto kuna po glavi?

Dopisnici Jutarnjeg lista iz Dubrovika, Zadra, Šibenika i Splita posjetili su domaće restorane u kojima se cijena podudara s kvalitetom i kvantitetom. I naravno, ovo je samo lista prijedloga, sigurno nije definitivna i jedina.

ZADAR

1. KONOBA TOVAR

Jure Mišković / Hanza Media

Brudet od ugora, sipe ili bakalara, maneštrun, punjene paprike, lešo meso sa šalšom, čičvarda sa slanim mesom, tripice, jetrica venecijano s palentom... Zadarsko gastronomsko “in” mjesto ovoga ljeta zove se Tovar. Na mjestu nekadašnjeg kafića Antique u Varošu, nakon 30 godina, u život je vraćeno ime i duh legendarne zadarske kobnobe. Novi Tovar nudi sve najbolje od starog - odličan pršut i sir, frigane lignje, girice i manule, domaća jaja, bijelo i crno vino... - uz dodatnu vrijednost u “kuharskom geniju” Enija Meštrovića, poznatog zadarskog performera. Svaki dan nova marenda po cijeni od 25 do 30 kuna. Domaća spiza, domaći ljudi, domaća atmosfera. U samo deset kvadrata.

2. KOD STIPE

Luka Gerlanc / Hanza Media

Ovdje se dolazi na radničku marendu, kada nemate više od pola sata vremena i kad ste sigurni da ćete sve što naručite dobiti brzo, svježe i odlično pripremljeno. Na dnevnom meniju je 30-ak jela, od pijevca i teletine ispod peke, do mesnih rižota, špageta bolognese, gulaša, bakalara, tripica, punjenih paprika... Kod Stipe se jede obilato za 25 do 60 kuna uz povoljne cijene nekoliko vrsta kućnih crnih i bijelih vina. Ako nemate ni tih pola sata, sve možete ponijeti sa sobom. Marenda počinje oko deset i nije baš uvijek lako naći slobodno mjesto, iako se restoran nalazi na izlazu iz grada prema Gradskom groblju.

 

DUBROVNIK

1. ORSAN

Tonči Plazibat / Hanza Media

Zvuči nevjerojatno, u Dubrovniku uz samo more na lapadskoj obali, u jedriličarskoj marini, može se ručati za 68 kuna (juha, glavno jelo, salata i kolač). Domaći ga vole i zbog cijena i hrane te odlične usluge.

- Vjeran sam gost u Orsana. Ovdje za pristojnu cijenu možete pojesti jako dobro. I sve je domaće. A samo pogledajte ovaj ugođaj. I kada se tome doda vrhunska usluga konobara, bolje mjesto ne možete naći - kaže nam Mišo Miljak.

Cijene? Na meniju je desetak stalnih jela od ribljih do mesnih po cijeni od 50 do 100 kuna, a marenda se može pojesti za 51 kunu. Uz to, u okolici grada lokalci preporučuju restoran Leut u Cavtatu, Koračevu kuću u konavoskoj Grudi, pizzeriju Giusto u Velikom Zatonu te restoran Župaho u Župi dubrovačkoj gdje se po solidnim cijenama može pojesti i odlični steak.

2. GLORIJET

Tonči Plazibat / Hanza Media

Na drugoj strani gruškog zaljeva na samoj rivi u Gružu, neposredno do gradske tržnice i ribarnice, smješten je Glorijet. Ako u njemu jedu ribari, poput Iva Mamića, onda doista ne treba sumnjati u kvalitetu. Cijene su od 50 do 100 kuna po jelu.

- U Glorijetu se jede kao doma, uvijek je na meniju sezonsko. Evo danas smo izabrali punjene paprike - zadovoljan je Srećko Žunec kojeg smo zatekli u Glorijetu s društvom. - Evo ja sam iz Zagreba, a kada dođem u Dubrovnik, hranim se ovdje. Vrhunska hrana i prihvatljive cijene - kaže nam Vjenceslav Žnidarišić. Za susjednim stolom zatekli smo Maju Grbić, Dubrovkinju s američkom adresom. - Živim u New Orleansu. Svake godine dolazimo u Dubrovnik i svaki dan jedemo u Glorijetu. Vrhunska hrana i usluga. Domaće - kaže Maja.

 

VODICE

1. ŠIMUN

Na vodičkoj rivi i ostalim dijelovima grada u večernjim satima mogu se vidjeti redovi turista (trenutno ih je 20 tisuća u gradu), a koji čekaju da dobiju mjesto za stolom u nekom od eminentnijih restorana s dugogodišnjom tradicijom poput Makine, Tonija, Burina, Arause, Cesarice, Adrije, Rica, Spalata, Santa Marije, Tri piruna…

I pred prepunim štekatom Restorana Pizzerije Šimun, koji već 17 godina drži Šimun Jakovljević, gosti strpljivo čekaju na slobodni stol. Među brojnim stranim turistima za jednim stolom primijetili smo Vodičanina Antu Poljička sa suprugom - Francuskinjom Rolannom i unukom Karolinom.

- Ja i supruga pet do šest puta mjesečno večeramo kod Šimuna. On i njegova supruga i djeca uvijek nam prirede vrhunski prijem, stalno su na usluzi za naš gušt. A to što stalno dolazimo u ovaj isti restoran, znači da smo zadovoljni i kvalitetom jela. Konzumiramo uglavnom mesne specijalitete, a ponekad i oboritu ribu. Ovisi o raspoloženju, nerijetko se odlučimo i za pizzu. Uglavnom, ovdje je raznovrsna ponuda, ono što se kaže za svačiji džep. Ništa skuplje, ni jeftinije negoli je to u drugim restoranima. Može se večerati po cijeni od 50 do 200 kuna, ovisno o jelu za koje se odlučimo - rekao nam je 67-godišnji Ante Poljičak i dodao kako “Šimun” ima najljepši i najuredniji toalet u Vodicama, a to je svojevrsno ogledalo svakog restorana.

 

ŠIBENIK

1. KONOBA MARENDA

Nikša Stipaničev / Hanza Media

Kad smo fetive Šibenčane pitali za omiljeni gastronomski kutak u njihovu gradu, u kojem najčešće dolaze na objed, većina njih je bez dvoumljenja rekla da je to Konoba Marenda. U njoj su redovito na spizi ljudi različitih profila i godina - od poslovnjaka, doktora, umjetnika, estradnjaka pa do boema i radničke klase. Smještena u hladovini jedne od brojnih skrovitih šibenskih kala u starogradskoj jezgri, ovaj lokal u vlasništvu obitelji Mazalin već godinama nosi epitet kultnog mjesta. Vlasnik je Milan Mazalin, a alfa i omega konobe je zapravo njegova majka Veselka i desna joj ruka - kuharica Monika.

Tri do četiri puta tjedno sam na ručku u Marendi, kaže nam 27-godišnji Šibenčanin Valerijo Baranović, a razlog je, dodaje on, što se u njoj serviraju domaća jela pripremljena na tradicionalna šibenski način.

- Konoba Marenda je zapravo mjesto u kojemu se osjeća duh starog grada Šibenika. Na jelovniku su uglavnom težačka jela koja su nekada davno pripremale naše bake. Za svaki dan se zna unaprijed što je na jelovniku. Od girica, punjenih paprika, juhe s lešo mesom, prženih liganja, pa do bakalara koji je uglavnom na jelovniku petkom. Specijaliteti kuće koji su svakodnevno u ponudi su oglavina i buncek, koji se serviraju uz pašta-fažol, orzo ili leću. Uglavnom, hrana je nadasve kvalitetna, porcije obilate, a ručak s čašom vina košta 50 i manje kuna. Bogata je i a la carte ponuda, od mesnih do ribljih specijaliteta. Jede se kvalitetno i jeftino - uz najniže cijene u gradu - rekao je Valerijo Baranović.

SPLIT

1. Konoba Pimpinella

Nikola Vilić / Hanza Media

Smještena u predjelu Firule, uz cestu koja vodi od bolnice prema Zenti. Vlasnik Željan Radman zadržao je u svom restoranu onaj iskonski, ali opet modificirani dalmatinski štih. U Pimpinelli ćete se uz sasvim pristojan građanski interijer osjećati kao da ste došli kod bake na more. Hrana se sprema na domaći, tradicionalni način, a u ponudi ćete pronaći sve ono što je vezano uz Dalmaciju.

Od zubaca do janjetine ispod peke. Porcije su obilate, cijene pristupačne pa je to jedan od razloga što Pimpinella okuplja sve ljude. U njoj ćete pojesti najbolju pašticadu s njokima na svijetu, i to za šezdesetak kuna. To je i glavno jelo restorana. Možda o kvaliteti hrane najbolje govori podatak da je bivši premijer Ivo Sander svojevremeno u Pimpinelli bio redovit gost.

2. Trattoria Mlin - ŽRNOVNICA

Nikola Vilić / Hanza Media

Ova prva privatna pizzerija na širem splitskom području, prije dvije godine ponovno je otvorila svoja vrata. Nastavili su gastronomsku tradiciju koja se temelji isključivo na domaćem roštilju, mesu s domaćim povrćem ispod peke, domaćem pršutu pa čak i domaćem vinu. Tu ćete uz pizze, mesne i riblje specijalitete pronaći i razne tjestenine, pa čak i soparnik, zaštićeno jelo koje potječe iz Poljičke Republike.

Restoran je smješten na samoj rijeci Žrnovnici, na samoj granici nekadašnje Poljičke Republike, a odmah nakon otvaranja 1980. Mlin je postao neizostavno mjesto druženja brojnih Splićana i osoba iz javnog života. U ovom restoranu rezervirano mjesto imali su Boris Dvornik i Zorica Kondža. Često su u Mlin dolazile i brojne legende Hajduka poput Ivice Šurjaka.

Cijeli objekt je na vodi, ispod se nalaze kanali starog mlina, a njegovi dijelovi i tragovi podsjećaju na višestoljetnu povijest.

Naslovnica Gastro