Stil Gastro

slatka strast

15 zabavnih činjenica o čokoladi koje vjerojatno niste znali

slatka strast
U nedjelju, 13. rujna svijet slavi svoj najdraži slatkiš – čokoladu. Iako u proizvodnji prednjače Belgija, Švicarska i Sjedinjene Američke Države, u uživanju čokolade svi su podjednaki – vole ju i jedu u velikim količinama.

Međunarodni dan čokolade slavi se 13. rujna, na rođendan Miltona Hersheyja, osnivača jedne od najvećih tvornica čokolade u svijetu.

Ovaj dan obilježava diljem svijeta i to na potpuno očekivan način – uživanjem u najdražim čokoladnim desertima, a proslavi se pridružuje i hotel Le Méridien Lav Split koji je gostima pripremio posebno iznenađenje – praline s potpisom poznatog chéfa Zdravka Perića, u čijim se specijalitetima može uživati u hotelskom restoranu.

Čokolada se dobiva miješanjem kakaa i veće ili manje količine šećera, a ime joj znači gorka voda. Prva mliječna čokolada proizvedena je 1875. godine, a danas čokolada ima više od 600 inačica.

Među najpoznatijim i najomiljenijim slasticama izrađenim od čokolade su praline. Taj je maleni slatkiš odličan poklon, a brojne kombinacije čokolade s raznim vrstama voća, orašastim plodovima, drugim vrstama čokolade i sl. u jednu bombonijeru, inspirirale su Forresta Gumpa na slavnu rečenicu u povijesti filma: „Život je kao bombonijera. Nikad ne znaš što ćeš dobiti.“

Sadržaj pralina često iznenadi, ali nikad ne razočara. Ta je tvrdnja točna pogotovo kad su u pitanju praline s potpisom Zdravka Perića, glavnog šefa kuhinje hotela Le Méridien Lav Split kojemu je izrada ovih čokoladnih bombona specijalnost.

Na pitanje zašto baš praline pored toliko drugih deserata, odgovara: „Praline volim raditi jer su prilika za pokazivanje inovativnosti, kreativnosti  i maštovitosti. U njih mogu staviti različita punjenja, primjerice chilli, mentol ili jagode, a ljudi ne znaju točno kakav je okus, a ponekad ni čak što je unutra dok ne probaju. A kad iza iznenađenja uslijedi oduševljenje – to je najveći kompliment“.

U povodu Međunarodnog dana čokolade Perić će svoju vještinu pokazati kroz izradu pralina kojima će se kasnije osladiti gosti hotela.
   
Iako većina ne treba poseban dan ni razlog za pojesti komadić ove omiljene slastice, Međunarodni dan čokolade savršena je prilika čak i za one koji inače izbjegavaju slatkiše da zaborave na dijetu i nagrade se čokoladnim slatkišem, a svi se mogu zabaviti uz 15 zabavnih činjenica o čokoladi:  



1. Jedenje tamne čokolade svaki dan smanjuje rizik od srčanih bolesti za trećinu.

2. Više od dvije trećine svjetskog kakaa se proizvodi u Africi, dok Obala Bjelokosti  sama proizvede 33 posto svjetskih zaliha.

3. Bijela čokolada zapravo nije čokolada jer ne sadrži kakao niti kakaov sirup.

4. Znanstvenici preporučaju ispijanje čokoladnog mlijeka nakon vježbanja.

5. Krv u sceni tuširanja u kultnom filmu Psiho zapravo je čokoladni sirup.

6. Jedenje čokolade stimulira mozak i srce više nego ljubljenje.

7. Tijekom rata za nezavisnost američki su vojnici bili plaćani – u čokoladi!

8. Istraživanje iz 2004. godine pokazalo je da je 70 posto ljudi spremno otkriti svoju lozinku u zamjenu za
čokoladicu.

9. Briselski aerodrom najveći je prodavač čokolade u svijetu – tamošnje trgovine godišnje prodaju više od 800 tona čokolade.

10. Belgijski kradljivac ukrao je dijamante u vrijednosti od 28 milijuna dolara nakon što je stekao povjerenje čuvara banke svakodnevno im nudeći čokoladu.

11. Izumiteljica keksa s komadićima čokolade, zvanih i „chocolate chip cookies“, prodala je svoj recept jednoj američkoj tvornici u zamjenu za doživotnu zalihu čokolade.

12. Industrija čokolade godišnje zaradi oko 110 milijardi američkih dolara.

13. Čokolada je tijekom čak 90 posto svoje povijesti služila za piće, a tek je zadnjih 10 posto vremena  slastica.

14. Istraživanje iz 2013. godine pokazalo je da će miris čokolade u knjižari povećati prodaju ljubavnih romana za 40 posto.

15.  Stanovnici SAD-a na Valentinovo kupe toliko čokolade da taj dan čini 5 posto prodaje cijele godine.

psd, foto: shutterstock
Naslovnica Gastro