StoryEditorOCM
Hranablagdanska trpeza

Zašto se ove godine ne biste počastili malo drugačijim bakalarom? Imamo pet ukusnih prijedloga!

Piše PSD.
19. prosinca 2014. - 18:00
Neki su ludi za njim, neki ga neće ni pogledati, a kamoli okusiti, ali nitko ne može osporiti činjenicu da je postao dio naše blagdanske tradicije, jedna od najpoznatijih delicija blagdanske trpeze.

Dakako, riječ je o bakalaru, ribi koja potječe gore sa sjevera, iz Norveškog mora, gdje se hladne vode Sjevernog mora miješaju s toplim Golfskim strujama stvarajući idealne uvjete za rast ribe.

Tradicija u izlovu i obradi bakalara u Norveškoj je jako stara, seže u sam početak ljudske civilizacije. Vikinzima je sušeni bakalar bio osnovna namirnica, žvakali su ga tijekom dugih plovidbi u ranom srednjem vijeku, a kada je bilo potrebno, služio je i kao sredstvo plaćanja.

U naše je krajeve bakalar stigao iz Venecije, tamošnji vlastelin Pietro Querini doživio je 1432. godine brodolom ...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 12:46