Overlay
Umjetnost ljudima

Umjetnici diljem svijeta ostali su bez mjesta za izlaganje pa su svoje radove prenijeli vani: od New Yorka do Šangaja divimo se javnim instalacijama

Piše Stil
Foto Timothy A. Clary/AFP
28. travnja 2021. - 14:30

Od početka pandemije u velikoj većini zemalja galerije i muzeji su zatvoreni i tako njihovi građani lišeni umjetničkog sadržaja. S obzirom na to da je za mnoge ljude kultura esencijalni dio života razne institucije su odlučile umjetnost iznijeti na ulicu i tako omogućiti pristup ljudima. Bilo da se radi o parkovima, dvorištima, ulicama diljem svijeta se kroz 2021. mogu naći instalacije ponajboljih umjetnika. Buro je izdvojio pet najzanimljivijih, a možete ih naći od New Yorka do Šangaja.

Shanghai Urban Space Art Season; Šangaj, Kina

image
Wang Xiang/AFP

Ova manifestacija se održava bijenalno, a s obzirom na veliki uspjeh iz 2019. ljubitelji umjetnosti ne mogu dočekati kako će kustosi odabrati umjetnike koji će izlagati i gdje će postaviti njihove radove i tako barem na neko vrijeme uljepšati grad. Događaj je ove godine, nakon otkazivanja 2020. najavljen za rujan.

Yayoi Kusama: Cosmic Nature; Botanički vrt u New Yorku, SAD

Od početka pandemije Botanički vrt u New Yorku je zatvoren i to se još nije promijenilo. Ipak velika instalacija Yayoji Kusame sada je postavljena u njegovu unutrašnjost dok je posjetitelji mogu promatrati s vanjske strane ograde. Osmišljena je tako da se baš kao biljke u vrtu mijenja tijekom sezona, a kako je postavljena kasnije nego što je planirano treba još tek vidjeti kako će naknadno izgledati.

Morag Myerscough: See Through Pavilion; Park na Grosvenor trgu u Londonu, UK

 “Javni prostori su bili najsigurniji prostori za boravak i želio sam jedan od njih okupirati i tako vratiti radost u svakodnevicu. Ova struktura je odgovor na potrebe novog doba,” opisuje autor londonske instalacije motiv za svoj rad. Myerscough je u tome sigurno i uspio jer njegova instalacija u parku pršti od veselja zahvaljujući šarenilu i stilu u kojem je napravljena.

Izložba "Ground/work"; Clark Institut, Williamstown, SAD

Ovu izložbu moći će se pogledati do 17. listopada u svako doba dana u okolici instituta i kampusa Clark. Riječ je o grupnom izlaganju brojnih modernih umjetnika koji su pozvani da naprave nove radove i tako pridonesu promišljanju javne površine za što im je trebalo nekoliko godina, a stigli su baš u pravom trenutku.

19. travanj 2024 19:20