Overlay
‘MARE IZ EASTTOWNA‘

Kate iz ‘malog mista‘: Winslet je sjajna u novoj seriji koja dojmljivo spaja karakternu studiju, ‘malomišćansku‘ ansambl dramu i trilersku misteriju

Piše Marko Njegić
15. travnja 2021. - 16:04

Ako je suditi na temelju pogledanih prvih pet od sedam epizoda, HBO bi s novom serijom "Mare iz Easttowna" lako mogao dobiti sigurnog takmaca za iduću dodjelu Emmyja i Zlatnih globusa.

Ili, ako ništa, barem bi oskarovka Kate Winslet trebala biti sigurna kandidatkinja za žensku ulogu u drami i povijest bi se mogla ponoviti kao kad je osvojila obje nagrade za izvedbu u seriji "Mildred Pierce".

Kate je sjajna u njezinoj drugoj seriji u zadnjih deset godina koja će imati premijeru 19. travnja na HBO GO-u, a prva epizoda bit će istog dana prikazana i na HBO-u, nakon čega slijedi emitiranje u ritmu "po-jedna-tjedno" do 30. svibnja.

U seriji kreatora Brada Inglesbyja (scenarist filma "Izvan igre" s Benom Affleckom) koju je režirao Craig Zobel ("Z kao Zachariah", "Lov"; radio na serijama "Ostavljeni" i "Westworld"), glumica se nalazi u ulozi titularnog lika, Mare Sheehan, detektivke iz gradića u Pennsylvaniji.

Naslov je pogođen i funkcionira kao prozor u seriju. "Mare Of Easttown" je serija o Mare, ali i njezinu gradiću gdje svatko zna svakoga, odnosno stanovnicima toga gradića koji su neodvojivi jedni od drugih, nerijetko u daljnjem rodu.

Serija dojmljivo spaja karakternu studiju i "malomišćansku" ansambl dramu, premrežavajući žanrove s krimi-trilerskom "whodunit" misterijom.

Detektivka je kompleksan lik. Još uvijek slavna zbog košarkaške utakmice iz mladosti, kad je zabila odlučujući koš, Mare djeluje kao netko tko nije ispunio svoje pune potencijale kao "mlada nada", a pritisci je stežu na privatnom i poslovnom planu.

Ima traumu od smrti sina zbog čega posjećuje psihijatricu i bori se za skrbništvo nad unukom (Izzy King) čija je majka nekadašnja ovisnica (Sosie Bacon).

Razvedena je od supruga (David Denman) koji živi u susjednoj kući, a njihova kćer (Angourie Rice) naklonjenija je njemu. Rijetke svijetle točke dolaze u vidu Mareine brižne mame (Jean Smart), najbolje prijateljice (Julianne Nicholson) i viđanja s novim muškarcem u gradu (Guy Pearce; glumio s Winslet i u "Mildred Pierce").

Jer, uz sve to, detektivku proganja neriješeni nestanak kćerke njezine srednjoškolske frendice (Enid Graham), na što će se nadovezati friško umorstvo tinejdžerice i samohrane majke (odlična Cailee Spaeny).

Je li ubojstvo povezano s nestankom, Mare će pokušati otkriti s mladim partnerom (Evan Peters) kojemu se ona sviđa. "Postoji li netko s kim nisi u rodu", pita partner Mare nakon što ispitaju lokalnog svećenika (James McArdle), njezina rođaka, a jedan trag odvodi detektivku i do bivšeg muža.

Svaka epizoda završava "cliffhangerima" u stilu "Sloma" koji pitaju "bingewatching", ali "Mare iz Easttowna" nije samo proceduralni "murder mystery".

Tako, ako "Mare" eventualno i završi razočaravajuće u smislu otkrića jesu li otmičar i "killer" ista osoba, tj. je li krivac neki lokalac ili "možda serijski ubojica", rasplet teško može poljuljati čvrste temelje serije, kao što dojam ne kvare i neki rukavci viška (ljubavni život detektivke, napose njezine kćeri).

Ne događa se često da je neka novija serija ovoliko apsorbirajuća kao "Mare" i da ovako dobro panoramski oslikava mentalitet provincijske zajednice i svakodnevice, otisnut u krupnom planu na licu glavnog lika.

SERIJA: Mare Of Easttown; trilerska drama; SAD/, 2021. KREATORI: Brad Inglesby ULOGE: Kate Winslet, Guy Pearce OCJENA: ****

18. travanj 2024 07:38