Sport Vodeni sportovi

regatavaju naveliko

Jedrenje na škoju: o hvarskim 'zvirima' sada se naveliko priča

regatavaju naveliko

U našoj zemlji nema zaljubljenika u jedrenje da barem djelomično nije upoznat s radom JK Zvir iz Hvara (osnovan 1951.), koji je šire poznat po organizaciji tradicionalnih Međunarodnih Novogodišnjih regata (laser, laser radial, laser 4.7 i optimist). Održat će se ona i ove godine, 42. put zaredom, od 28. do 31. prosinca, međutim, znakovito je da su ‘zvirići’ svoje kvalitetne treninge ove godine obilježili na način da su s proteklih 6 regata u grad podno Španjole donijeli čak 10 pehara.

S mladom ekipom rade treneri Joško Kovačević - Bepo i Vedran Grga Ive, cijelo ljeto su trimali djecu i jedra, njih dvadesetak. Trud se isplatio već na Otvorenom prvenstvu Hrvatske u klasi optimist (U 12) u Starome Gradu - Farosu, gdje je Marta Tudor osvojila 2. mjesto ukupno za djevojčice i 1. mjesto do 10 godina.

Na sljedećoj 18. regati u Splitu Mala Mrduja - Memorijal Boris Vujnović Marta je bila 2. djevojčica do 12 godina, a Nina Marušić ukupno 3. djevojčica i 1. do 12 godina. U Dubrovniku je Marta opet osvojila 2. mjesto, a Nina 3. mjesto u kategoriji djevojčica do 12 godina. Da se uistinu radi o velikim nadama hrvatskog jedrenja svjedoči i Ninin uspjeh na tradicionalnoj regati malih klasa u Primoštenu, ona je tamo bila 2. djevojčica do 12 godina, da bi zatim briljirala i na Prvenstvu Hrvatske u Zadru, ponovno je uzela pehar i to za 2. mjesto do 12 godina. No, ni to nije sve ona ima još i pehar s regate sv. Ivana u Omišu, gdje je također bila 2. u kategoriji do 12 godina.

Ovo što je Zvir u pola sezone donio 10 pehara u Hvar najveći je uspjeh hvarskih jedriličara poslije zlatne generacije od prije 18 godina. Ljetna škola jedrenja polučila je uspjeh i pokazalo se da bez predanog i svakodnevnog rada nema ni rezultata. Grad Hvar je osigurao novčana sredstva i zato će naši mladi jedriličari i jedriličarke i ubuduće dostojno prezentirati našu sredinu i jedrenje koje ima dugu tradiciju - kazao je Nikša Ive - Čane, tajnik Izvršnog odbora JK “Zvir”, alfa i omega hrvatskog otočnog jedrenja.

I zaista, tijekom proteklih 67 godina kroz Zvir je prošlo na stotine djece koja i sada tamo s radošću svraćaju, međutim, o novoj hvarskoj generaciji u koju spadaju: Marta Tudor, Nina Marušić, Danica Vučetić, Bartolo Bucat, Nikola Karković, Karlo Domančić, Petar Erceg, Glen Dieters, Vinko Ilišković, Petar Hure, Jana Erceg, Tin Jurić, Nika Đolo, Tonči Šćepanović i ostala hvarska mladost bez sumnje su budućnost našeg jedrenja. Čane je očito bio u pravu kada je zimus kazao “Za ovu dicu će se još čuti, o njima će se pričati”.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Vodeni sportovi