Sport Vodeni sportovi

početak sezone

Celentov memorijal poziva sve na Gusara: dalmatinska veslačka elita sutra u Spinutu

početak sezone

Oko 330 veslača i veslačica u gotovo 200 posada nastupit će sutra u Splitu na prvoj regati Veslačkog kupa Dalmacije za 2018. godinu, poznatijoj pod nazivom Memorijal Zlatko Celent. Na regatnom polju u Spinutu naći će se momci i cure u uzrastima kadeti A i B, juniori A i B te seniori. Baš kao lani, prijavljeno je 12 klubova, izvijestio nas je Juraj Gamulin, predsjednik Veslačkog saveza Dalmacije, koji je zadovoljan brojem sudionika.

Osim domaćina Gusara koji je prošle godine osvojio i ovu regatu i Kup na kraju sezone, nastupaju još Mornar, Jadran, Marina Kaštela, Krka, Neptun, Ošjak, Biokovo, Jelsa, Dupin, Neretvanski gusar te Rama iz BiH koji je punopravni član Veslačkog saveza Dalmacije. Jaka konkurencija. Sve redom glavni oslonci dalmatinskog veslanja. Program počinje sutra ujutro u 9 sati, a planirano je tridesetak utrka.

Jedna je od njih i utrka u dvojcu bez kormilara u čast Zlatku Celentu po kojemu regata i nosi ime još od 2002. godine. Podsjetimo, Celent je bio trofejni Gusarov veslač i osvajač olimpijske bronce u Moskvi 1980. godine u dvojcu s kormilarom. Veslao je s Duškom Mrduljašom, a kormilario je Josip Reić. Nažalost, prerano je napustio ovaj svijetu poginuvši 1992. u prometnoj nesreći na Pagu, u dobi od samo 40 godina.

Vremenska prognoza za subotnje jutro u gradu pod Marjanom za sada je povoljna, no ako se u međuvremenu i pogorša do te mjere da se regata ne može održati, premjestit će se za nedjelju. Ipak, ne bi se trebala ponoviti prošla godina kada su vremenske (ne)prilike pomakle regatu za tri tjedna pa je bila održana tek početkom travnja.

Organizator regate je, dakle, Gusar na čelu s predsjednikom Mirkom Ivančićem i tajnikom Denisom Bobanom, a do kraja sezone u Kupu u planu je još pet regata nakon ove splitske. Posade će vesla ukrstiti još u Šibeniku, Dubrovniku, Makarskoj, Kaštelima i za kraj ponovno u Splitu, ali će tada formalni domaćin biti Mornar. Sve najbolje što veslanje u ovoj regiji ima naći će se sutra u Spinutu. Vrijedi doći i baciti oko, podržati te mlade momke i cure te vidjeti kakva je sadašnjost, ali i budućnost dalmatinskog veslanja.

Upute

Što: Prva regata Veslačkog kupa Dalmacije, Memorijal Zlatko Celent

Gdje: Split, regatno polje u Spinutu (ispred zgrade HVK Gusar)

Kada: Sutra (subota) od 9 sati ujutroKoliko: 330 veslača i veslačica u kategorijama kadeti (A, B), juniori (A, B) i seniori

Tko: 12 klubova - Gusar (Split), Mornar (Split), Jadran (Zadar), Marina Kaštela (Kaštel Kambelovac), Krka (Šibenik), Neptun (Dubrovnik), Ošjak (Vela Luka), Biokovo (Makarska), Jelsa (Jelsa), Dupin (Tisno), Neretvanski gusar (Metković), Rama (BiH)

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Vodeni sportovi