Sport Vodeni sportovi

vaterpolski kup

Kovačević: Splitski okršaj 'na nož' odlučit će vratari

vaterpolski kup

Vaterpolska Dalmacija preselila se u Zagreb. Danas će se između četiri kluba s juga Hrvatske odlučiti tko će biti u finalu, a potom i ponijeti titulu osvajača Kupa Hrvatske. U prvome splitskom polufinalu snage će odmjeriti Jadran i Mornar Brodospas (16.45), a potom će dubrovački Jug CO igrati protiv OVK POŠk-a (18.15).
Naš proslavljeni trener Neven Kovačević vodio je i POŠK-a, s Jadranom je osvojio Kup prvaka, a danas će pratiti što se događa u Zagrebu.
- Što se susreta Juga i POŠK-a tiče, jasno je da će to biti lijepa utakmica za poškovce. Oni su rasterećeni što se rezultata tiče, utakmica im je ovo za dušu i srce. Veliki su uspjeh ostvarili samim time što su ušli među četiri najbolje momčadi u Kupu u Hrvatskoj. Jug je u prednosti, a prilika je ovo za mlade igrače POŠK-a da osjete kako je igrati u velikoj utakmici – kazao nam je Kovačević.
A drugi, splitski dvoboj?
- Druga će utakmica biti pravi derbi. Splitske su utakmice takve, da je i POŠK u dvoboju protiv nekoga, isto bi bilo. Dobro je za vaterpolo da su se Splićani digli, da se malo promijeni raspored snaga nakon što su se godinama uz Jug vrtili Primorje i Mladost. Splitski su klubovi napravili kvalitativni iskorak, za opće je dobro da se širi baza kvalitete. Bit će u Zagrebu svakako prava vaterpolska fešta.
Bi li u Splitu, s obzirom na klubove, bila i veća?
- Organizator final-foura se davno prije odlučio, bili su ranijih godina domaćini i Zadar, Šibenik... Dobro je da se ide po svim sredinama da se promovira sport, bio je i Slavonski brod. Savez tu puno radi...
Kakav je Jug ove godine?
- Vjeko (trener Kobešćak, nap. a.) to dobro slaže, vidi se da ima sustavnost. Nije na papiru jak kao prije, ali imaju mlade igrače koji dolaze. Jake utakmice ipak izvuku. Imaju više oscilacija nego prije, trebaju biti strpljivi. Bez daljnjega, Jug je i dalje jedna u top 8 momčadi u Europi, da ne kažem top 4. Grad je iza njih. Široka im je baza i duga tradicija, rade to jako dobro. A regeneracija pogona je sustavna.
Jadran je u prvenstvu lako pobijedio Mornara?
- Ništa to ne znači. Prve uvodne utakmice mogu ići svakako. Događalo se kroz povijest tih gradskih derbija da ekipe koje se bore za prvaka, neke sam i sam vodio, izgube od lošijih. Bit će to utakmica 'na nož'. U ovom slučaju ne dajem prednost nikome. Preveliki je ulog, nakon dugo vremena da netko iz Splita bude u finalu svakako je iskorak. Igrati u zemlji svjetskih prvaka finale Kupa je stvar prestiža i potvrda dobrog rada.
Što će odlučiti taj splitski dvoboj?
- Na papiru može pisati jedno, ali derbiji ne pamte papire. Motiva neće nedostajati nikome. Mornar je uigraniji jer je momčad od prije na okupu. Jadran je u stvaranju. Tražit će se velike obrane vratara bez kojih, pokazalo se kroz povijest, nema velikih trofeja.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Vodeni sportovi