Sport Vodeni sportovi

Bura Baruta

Alfa i omega najstarijeg splitskog ženskog kluba odgovara 'poškovcima': Nisu oni osvojili titulu u dva mjeseca rada

Bura Baruta

Dragan Matutinović, trener vaterpolistica OVK POŠK-a, u proteklom je broju “Olimpa” kazao kako su mnoge cure iz Bure prešle u POŠK nezadovoljne radom u tom splitskom klubu koji je godinama bio jedini ženski vaterpolski kolektiv u gradu.

Sada su poškovci formirali žensku sekciju, a pogodilo je to Nikšu Savina, alfu i omegu Bure, bivšeg izbornika hrvatske reprezentacije.

– Tata Zoran Butić je potakao priču. Osebujan je čovjek koji nije imao razloga za nezadovoljstvo – tvrdi nam Savin i pojašnjava:

– Njegove četiri kćerke su u Bure trenirale, dvije starije su osvajale titule najboljih igračica ili su bili najbolji strijelci lige. Bile su u reprezentaciji, praktički su Burine igračice Srbiji zabile deset od 15 golova. Ne stoji teza da se nije radilo, u zadnjih 17 godina niti jedno natjecanje nismo preskočili. POŠK se diči sada osvojenim juniorskim prvenstvom, a Bura je osvojila valjda 90 posto turnira mlađih kategorija. Bili smo motorpokretač ženskog vaterpola u Hrvatskoj i bilo je normalno da godinama osvajamo titule.

Sad su cure POŠK-a osvojile juniorsku titulu?

– Pa nisu oni tu titulu valjda osvojili s dva mjeseca rada u novom klubu? Na osnovu toga se ne smije reći da se u Bure nije radilo. Seniorke su osvojile 11 kupova i deset prvenstava. Zadnje dvije sezone dva kupa i jedno prvenstvo, drugo smo izgubili u kojem nije bilo sve u redu, a tu ne mislim na suce.

Zašto su mnoge cure ipak napustile Buru?

– U zadnja dva-tri mjeseca se svašta događalo. Predsjednik POŠK-a Mladen Mijač odlučio je primiti te cure u klub. To sam doživio kao pokušaj da se Bura ugasi. Krenuli su u momentu kad sam bio zauzet nekim drugim poslovima, počelo se pričati da se Bura gasi, da cure idu u drugi klub... Neki su roditelji htjeli da im djeca ostanu u Bure, ali kako su neke djevojčice otišle, druge su plakale da žele ići s prijateljicama i tu smo ostali osakaćeni s mlađima. Ali ruža djevojka je ostala.

Bojite li se za budućnost kluba?

– Ne bojim se za nastavak, trebat će vremena da se konsolidiramo. Cure su bile i u šoku, nismo ih stiskali s treningom i stoga se nismo ni plasirali u finale kupa. Bazu imamo, nezgodno je što sam uvijek do sada, znajući za osipanje u ženskom sportu u vrijeme puberteta, radio planski, pripremao mlađe cure. Bez potresa smo uvijek ostajali u vrhu, no sada će nam trebati malo duže da se konsolidiramo. Vjerujem da možemo do finala playoffa, Mladost je sada najjača, ali finale nam je cilj i nadam se da ćemo to uspjeti, budu li sve igračice zdrave.

Može li vam POŠK u budućnosti biti glavni rival?

– Matuta je govorio o slabom radu Bure i on je kao to spašavao. Ovo nije dobro ni za splitski sport ni za hrvatski ženski vaterpolo. Ne vjerujem u budućnost ovog projekta POŠK-a. Neke cure koje su se već ostavljale su se vratile, kad su već bile jednom prestale, vjerojatno će i opet.

U nogometu se već dugo govori kako će klubovi morati imati i ženske sekcije. Što ako se to dogodi i u vaterpolu?

– Do sada klubovima nije naređeno, planira se, ali Split je tu u problemu. Loši su uvjeti i za muške, najgori. Mlađi pogoni moraju improvizirati treninge. S druge strane, svih ovih godina Bura ima termin dva sata u šest pruga. Što dopušta da se pravilno može raditi s 35 cura. A i priliv cura je, ne samo u vaterpolu, već i u drugim sportovima kod cura, slabiji. U vaterpolu nema prostora, ni dovoljno cura ni uvjeta. Teško bi se u tom slučaju, ako Savez naredi, u Splitu moglo tome udovoljiti – zaključio je Savin.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Vodeni sportovi