Sport Vodeni sportovi

teatar snova

Veličanstvena je bila proslava 80. rođendana splitskog POŠK-a

teatar snova

Klub sa Zente koji okuplja plivače i vaterpoliste kroz bogatu povijest imao je niz velikih ostvarenja, odgojio mnoge velike sportašice i sportaše, a mnogi od njih kao i prijatelji, simpatizeri kluba, predstavnici ostalih velikih splitskih klubova došli su im u Hrvatskom narodnom kazalištu u nedjelju, točno u podne, čestitati.

Jedini problem tijekom gotovo sat i pol vremena trajanja programa bio je prije početka pronaći slobodno mjesto u kazalištu. No, uspjeli su se svi negdje nagurati da bi mogli čestitati poškovcima na ovom velikom jubileju. Prvo su mališani iz Dječjeg zbora Srdelice otpjevali himnu, a potom je krenuo program s dodjelama priznanja, vrtio se film iz bogate klupske povijesti...

Kad se sjetim, suza krene...

– Došla mi je suza na oko, jest, moram priznati – kazao nam je Milivoj Bebić, poškovac, jedan od najboljih vaterpolista svih vremena, u svoje doba i službeni najbolji.

Jednom je na utakmici zabio sam – 28 golova. Igrala je reprezentacija protiv Gvatemale, to je i rekord po broja golova nekog igrača u jednoj utakmici.

Žalili su poškovci što na proslavu nije mogao doći još jedan velikan iz klupske povijesti – Deni Lušić. Zbog srčanih problema završio je u bolnici, no trebao bi biti dobro, pričalo se po kazalištu. Nedavno na kvizu Potjera lovac Dean Kotiga nije znao da je Deni Lušić jedini splitski sportaš s dva olimpijska zlata, veliki gaf lovca. Zna mnogo, doduše, ovo je morao znati.

– Mnogo je događaja koji su obilježili našu povijest, od tog 11. travnja 1937. godine kada je klub u Krešimirovoj ulici broj tri osnovan, kasnije nakon rata obnovljen... Osamdesetih su vaterpolisti stvorili megamomčad, osvojili Kup kupova 1982. i 1984., a 1983. i europski Superkup. A veliki su trenuci stigli krajem devedesetih kada smo postali prvaci Europe 1999.  – ispričao je Nikša Prezzi, član Organizacijskog odbora proslave osamdesetogodišnjice POŠK-a.

Zaredale su se dodjele priznanja, HVS-u i HPS-u, županu Splitsko-dalmatinskome Blaženku Bobanu, gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari...

‘Prljavi’ Hari

– Istina je da sam naučio plivati na bazenu POŠK-a, bio je to moj prvi susret sa sportskim borilištem. POŠK je dao puno, evo, pun je teatar ljudi koji su izgradili društvo u gradu – kazao je splitski gradonačelnik.

Poseban je poklon dobio Neven Kovačević, veliki trener POŠK-a, predsjednik uprave Hajduka Ivan Kos uručio mu je dres ‘bijelih’ s brojem 80.

Pljesak okupljenih izmamili su prvo Zorica Kondža, a potom i Hari Rončević.

– Sićan se te 99., kad ste bili prvaci. Ja nisan nikad pliva, meni je to bilo nekako glupo – kazao je Rončević, a kazalištem se prolomio smijeh.

Nastavio je Hari u svome stilu:

– Bili ste tada prvaci i to je to, više nećete. Sad vam je ostalo nešto plivača...

Splitski je to humor, dobronamjerni, tko ga razumije.

Istaknute su i olimpijske medalje plivača Duje Draganje (srebro iz Atene 2004.) i Đurđice Bjedov (zlato i srebro iz Meksika 1968.) koji su djeca POŠK-a, ali je i zaključeno kako je najveći uspjeh kluba što je odgojio više od 20.000 mladih sportaša, kvalitetnih, zdravih ljudi. Bit će ih, vjerujemo, još jako puno.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Vodeni sportovi