Sport Vodeni sportovi

Svjetski prvak

Šampion Ivica Tucak: Stvarno nismo smjeli zaj.....!

Svjetski prvak

Ovog puta sam osjećao da je to, to – tim riječima je počeo razgovor u centru Budimpešte naš izbornik Ivica Tucak.

Niti tri sata prije, slavio je u vodi hrama vaterpola, a sad je vrtio film, ne samo finala, već dva fantastična tjedna Hrvatske na 17. Svjetskom prvenstvu.

Čitamo što drugi pišu: Polufinale sa Srbijom, ne govorimo o imenu suparnika, već o kvaliteti utakmice: to je bio vrh!

- Da, mnogi kažu da je to jedna od najljepših utakmica. Čujte, ja je nisam doživio tako dok sam bio u njoj. Tek dan poslije, kad smo razgovarali o njoj, kad se premotao film, bilo je jasno kako je ta utakmica bila bogata fantastičnim potezima. Ali, što je važno reći, i onda kad se Srbija na početku odvojila te povela s dva razlike, 3:1, te od tada do sredine četvrte četvrtine imala minimalno vodstvo, da u niti jednom trenutku nije bilo sumnje, ja sam se tako osjećao, da ćemo mi pokleknuti. Mogla je utakmica otići u drugom smjeru, mogla je, moglo se na kraju i izgubiti, ali ja nisam imao sumnju da se može dogoditi crna rupa i da ćemo zbog toga pokleknuti.

U zadnjim sekundama prve četvrtine te ljepotice prvenstva - pogodak Hrvatske. U zadnjim trenucima druge četvrtine – pogodak Hrvatske. U zadnjim sekundama treće četvrtine – opet pogodak Hrvatske. Kad jednom u utakmici primiš tako gol, tad si ‘lud’. Vi se tri puta tako lomili Srbiju.

- To je bio dokaz naše vjere da mi možemo dobiti Srbiju u polufinalu. Naše ogromne želje. Naše gladi za pobjedom. Ta tri gola su dokaz svega toga.

Finale protiv domaćina, Mađarske, otvorili ste sa vodstvom 4:0. Što ste razmišljali u tom trenutku? Jeste li promislili: ‘Sad je gotovo, samo mirno do kraja ili…?’

- Ono što je bilo fantastično je taj naš ulazak u utakmicu. Bila je to potvrda odlične psihološke i taktičke pripreme za tu utakmicu. Mi smo njih na početku pregazili ritmom. Zabili dva pogotka iz kontre. Naravno, ne očekuješ da će non stop teći med i mlijeko. Znaš da mogu doći trenuci koji će biti kritični. I došli su. Možda smo podsvjesno imali u glavi taj rezultat, ih 4:0 te smo stali predaleko od gola nakon toga. Stali smo igrat. Međutim, brzo smo se vratili. U finalu nije bilo dileme tko je tu bolji.

Reagirali ste na suđenje. Dobili žuti karton. Zbog čega ste reagirali?

- Koliko god želiš biti miran, nekad, to nije moguće. Nije nam dosuđen čist peterac. Mi nismo dali gol. Imali smo jednu akciju četiri na dva, izigrali smo akciju, išli na Bušlju i nismo zabili gol. Onda ne odeš na 5:2, a Mađari nakon toga dođu na egal (4:4). Suci su u tom trenutku… Da, nekoliko isključenja su nam sudili bez lopte, a bili su to kontra prekršaji mađarskih centara. Ali, to smo rekli prvog dana: je li sudio isključenje, jest. Idemo dalje. Branimo se s igračem manje.

Igračima je zabranio da ‘gledaju’ suce. Zbog toga ste burno reagirali na Luku Lončara kad je isključen protiv Italije?

- Ha, dobro.

Ivica Tucak se nakon osam godina ponovno okupao na kraju Svjetskog prvenstva. Te 2009. njegov Šibenik je bio domaćin Svjetskog juniorskog prvenstva. Hrvatska pod njegovim vodstvom juniorski prvak svijeta. Sad seniorski.

- Nema baš puno poveznica…

Ima, nastavili smo: isti je izbornik, jedan igrač iz te momčadi je sad bio i u Budimpešti – Marko Macan.

- Da, rekao mi je Macko to kad smo bili u bazenu nakon utakmice: ‘Ovo je naše drugo zlatno kupanje’…. Ali, ne može se usporediti naslov juniorskog svjetskog prvaka s ovim sad uspjehom. Ovo sad je definitivno moj najsretniji trenutak u sportskoj karijeri. Zatim, ovakav niz protiv ovakvih protivnika. Naredati Italiju, Srbiju i Mađarsku, i sve to još napraviti u hramu vaterpola. Nema se što tu više reći!

Suze ponosa

Lijepa naša na Margaritinom otoku. Suze u očima Ivice Tucka. Slika koju ćemo pamtiti.

- Osjetio sam ponos, da smo napravili nešto veliko, da smo sve naše ljude učinili na trenutak sretnim. Mi smo imali osjećaj da se cijela sportska Hrvatske ujedinila oko naše vaterpolske reprezentacije zadnjih dana. To je bio osjećaj zbog kojeg, neću reći da ne smiješ zaj..., već da moraš sve dati od sebe. Trudio sam se i bio sam cijelo vrijeme hladan. Ponavljam, vjerovao sam u ovu ekipu. I onda se na kraju dogodi taj trenutak. Savladaju te emocije. Ponos. Osjećaj da smo uistinu napravili nešto veliko.

Sve skupa, čuli smo Vašu ocjenu kako je suđenje bilo više nego dobro.

- Da, kad se sve pogleda. Inače, s obzirom na atmosferu na bazenu, domaćina, očekivao sam puno gore od onoga što sam spomenuo.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Vodeni sportovi