StoryEditorOCM
Više od sportabitka spolova

Igrala je za Lyon i ostala trudna. Prestali su joj isplaćivati plaću. Tužila je klub, ovako je presudila ‘muška‘ FIFA

19. siječnja 2023. - 08:19

Islandska nogometašica Sara Björk Gunnarsdóttir igrala je za francuski Lyon. No, početkom siječnja 2021. ostala je trudna, a onda su nastupili problemi.

- Napravila sam test i vidjela da sam trudna. Bila sam presretna, ali me odmah "udarilo" jer sam se pitala kako će klub reagirati? Prvo sam rekla našem liječniku i odlučili smo da to neko vrijeme bude tajna - počela je priču Sara.

Potom je vijest prenijela čelnicima Lyona.

- Rekla sam i klubu i bilo je puno papirologije, ali svi su mi rekli da će poštivati ugovor i da ću biti plaćena dok sam van terena. Nisam imala razloga sumnjati da će nešto biti problem. Ali kada su mi prestali davati plaću, shvatila sam što se događa. Prvo su govorili da je to samo greška, ali kada ni treći mjesec nisam dobila plaću, pozvali su se na neki zakon i drsko rekli da mi ništa ne duguju.

Odlučila se na novi korak.

- Uključila sam i FIFA-u, ali mjeseci su prolazili i plaće nisu isplaćivali. Samo su mi iz kluba rekli ako odem u FIFA-u i budem se žalila, da više neće biti budućnost za mene u tom klubu. Nije me zanimalo što govore, željela sam se izboriti za svoja prava.

Na kraju je i uspjela. Rodila je u studenome 2021., a u siječnju 2022. se vratila na teren. Već u ljeto 2022. otišla je iz Lyona u talijanski Juventus. Tamo živi sa svojim suprugom i sinom i igra za "crno-bijele". 

A po presudi FIFA-e Lyon joj mora isplatiti 82,094.82 eura plus kamate.

- Ovo nije presuda za mene, ovo je presuda za prava radnika, prava majki i nas kao ljudskih bića - objavila je Sara na Twitteru nakon što je presuda postala javna.

FIFA je dugo percipirana kao "muški bunker", no on se polako probija, a ova će presuda biti jako značajna u borbi za ravnopravnost spolova u svijetu sporta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. ožujak 2023 11:00